Skip to main content

És van okos közvilágítás és érintés nélküli kártyaterminál is a villamosokon. Az egyik kolini iskola diákjai olyan szolgáltatásokat tesztelnek, amelyek itthon egyelőre elképzelhetetlenek.

Tulajdonképpen egy Sziget-karszalaggal a nyakukban járnak a gyerekek a csehországi Kolin városának egyik általános iskolájába. A technológiai fókuszú iskolához jól passzol a személyazonosításra és fizetésre is alkalmas, kulcstartóra szerelhető mini bankkártya, amellyel egy csomó mindent csinálhatnak a diákok.

Ha délben belépnek az étterembe, csak odatartják a terminálhoz a kártyát, az leolvassa, befizették-e a szülei az ebédet, milyen menüt rendelt és hogy egyáltalán, ki is ő. Ugyanezt meg kell tennie az ételkiadó pultnál, és a konyhás nénin rögtön látják, melyik menüt kell adniuk és mekkora adagot (ebben az iskolában ugyanis korosztály szerint mások a mennyiségek is). Ugyan csak egy nappal korábban, de ha a kis Jaroslav meggondolja magát, és mégsem az A menüt kéri, azt is megváltoztathatja a terminál segítségével.

Az iskola különböző részeibe való, engedélyhez kötött belépést is a kártyával oldják meg. Az, akinek az iskola hozzáférést adott a biciklitárolóhoz, a kártyájával nyithatja ki a rácsos ajtót, hogy letegye a bringáját. Még arra is figyelnek, hogy kamera vegye a mozgásokat, nehogy eltűnjenek a járművek. A tornatermekbe is plasztikkal tudnak be- és kimenni, és csak meghatározott időben, amikor például tornaórájuk vagy edzésük van.

A 448 DIÁKNAK TELEPÍTETT TANSZER-AUTOMATÁJUK IS VAN AZ ISKOLA EGYIK FOLYOSÓJÁN, HOGY HA OTTHON FELEJTENÉK A CERUZÁT, VONALZÓT, DE AKÁR A MOBILTÖLTŐJÜKET IS, MEGVEHESSÉK AZOKAT A GÉPBŐL.

Egyelőre a szülők nagyjából 20 százaléka használja ki a lehetőséget, hogy a gyerekük fizethet is a kártyával. Pedig vehetne radírt, befizethetné az ebédet, sőt, zsebpénzt is kaphatna rá. A kártya egy klasszikus prepaid-kártya, a szülő feltöltheti, amennyivel gondolja, a gyerek pedig abból vásárol.

A kolini iskola kártyásítása a város és a cseh Mastercard közös pilot-projektje. Korábban a város kereste meg a kártyacéget, mert szerették volna, ha a gyerekek közlekedésében lépnének az innováció felé. Az volt a terv, hogy épp egy ilyen kártyán lehessen nyilván tartani az utazásra szolgáló jegyeket, bérleteket.

A közös gondolkodás eredménye lett az iskolai projekt, közben pedig a közlekedéses változat is megvalósult. A helyi városvezetés persze abban reménykedik, hogy városon belül még jobban elterjeszthetik a kártyát, mind az elfogadás, mind más korosztályok felé. Víziójukban a helyi könyvtár, uszoda, múzeum, mozi, bármi, elfogadja majd a fizetőeszközt, közben pedig a gyerekek digitális, innovatív felnőtté válhatnak.

Egy appon jelentik az úthibákat, és ki is javítják azokat

A Prágától egy órányi autózásra fekvő, nagy külföldi autógyárak (Toyota, Peugeot, Citroën) által jól tartott, 31 ezer lakosú Kolin még egy sor dologban szeretne okos lenni. Külön helyi mobil fizetési megoldásuk van a parkolásra, de arra is, hogy a közelben lévő parkolók egy appon keresztül mutassák, hány szabad helyük van. A kettő sajnos nincs összekötve, mert a szolgáltatók mások, ez már csak egy ilyen szakma, lényeg, hogy okosodik a város.

Személyes kedvencem a „mit kell megjavítani” városi app, ahova bárki beírhatja, ha kátyút, megviselt szemetes kukát vagy bedőlt kerítést lát, általában bármilyen megjavítandó közterületi elemet. Ilyenből tavaly több mint háromezret javítottak meg az appos bejelentések nyomán. Lehet követni, hogy mi van kész, mi van folyamatban és mi az, amihez a városvezetés nem tud hozzá sem szagolni ilyen-olyan okokból, de kevés volt az ilyen ikon. 

A kolini városvezetés néhány hete kapta meg újabb négy évre a lehetőséget a helyi önkormányzati választásokon, így valószínű, hogy az a tervezett megoldás is megvalósul, hogy a jövőben képesek lesznek a közlekedési lámpákat pirosra váltani minden létező irányból, ha mentő, tűzoltó vagy rendőr siet szirénázva a dolgára.

Okos Prága

Az okos Kolin mellett létezik okos Prága program is, bár ugyanazon a választáson az ezt nagyon szorgalmazó eddigi polgármesternő most nem folytathatja, az általa létrehozott városi szervezetek vezetői bíznak abban, hogy a 2030-ig megálmodott projektek folytatódni fognak. A városi ember életét nem csak a cseheknek kell megkönnyíteniük, jelenleg a világ népességének fele lakik városban, 2050-re ez a szám 70 százalék lesz. Csehország 10,5 millió lakosa közül 5,5 millió él 10 ezer főnél nagyobb lakosú városban. 

A CSEHEKET UGYANAKKOR KÖNNYŰ MEGNYERNI AZ ÚJÍTÁSOKNAK, A KÁRTYÁVAL TÖRTÉNŐ FIZETÉSEK 90 SZÁZALÉKA ÉRINTÉS NÉLKÜL MEGY AZ ORSZÁGBAN ÉS A CSEHEK ÖTÖDE NYITOTT AZ ÚJ FIZETÉSI MEGOLDÁSOKRA.

A prágai városvezetés a legnagyobb kategóriákban kezdett: fejlesztettek saját parkolási fizetési rendszert, egyre több járművön lehet paypass-szal fizetni a jegyért, létezik mindent tudó Prága-app és megújították a szemétkezelést is. A katasztrófavédelem bevonása nélkül okos szemetesekkel teszik tele a várost. Az érzékelővel és internetkapcsolattal rendelkező szemeteseket könnyű nyomon követni. Ha megteltek és el kell őket szállítani, jeleznek és a városlakók is ellenőrizhetik, hol van még hely bennük. Sőt, egyes benzinkutaknál már mobilapplikációval is fizethetnek az autósok.

Egy újonnan létrehozott önkormányzati tulajdonú technológiai centrumban pedig próbálnak a fejlesztéseket végzők keze alá dolgozni: most azon dolgoznak, hogy minél több adat befusson hozzájuk, hogy ebből a hatalmas merítésből dolgozzon mindenki, aki okos Prágát szeretne. A 27 különböző adatbázis mind nyilvános, bárki hozzáférhet, aki a megadott weboldalra ellátogat.

Ezt az elég bátor megoldást azért is találták ki, mert szeretnék, ha az egyetemek, diákok vagy startupok is ötletelnének, mi mindenre lehet használni ezeket az adatokat. Addig is egy VR-szemüveggel élőben belenézhettünk a prágai forgatagba, a 3D-s látványban akkor épp a légszennyezettségi adatokat töltötték be, így azt lehetett élőben követni, éppen mennyire szennyezett levegőben járkálunk a környező utcákban.

"Nem tudom, önöknél ez hogy van, de Prágában nem osztogatják a közpénzt nagyívű víziókra" - így magyarázkodtak az állami oldal képviselői, miért ennyire sok a pilot program. Prágában is inkább kicsiben kezdik, a wifikapcsolattal működő, okos köztéri világítás például egyelőre csak egy kerületben működik, de ott dönteni tudnak arról, hogy a fényviszonyoktól, felújítási munkáktól, de akár a gyalogosok számától függően mennyire erősen világítanak, így spórolva az energiával.

A cseh fővárosban két villamos- és egy buszjáraton már érintés nélkül lehet jegyet venni a közlekedési eszközökre, egyelőre azt még papíron kapja meg az utas, de a karnyújtásnyira lévő jövőben elég lesz egy mobiltelefon is mindehhez. Addig is az a cél, hogy jövő tavaszig Prága összes villamosjáratán legyen érintésmentes terminál, és utána sorra jöhetnek a buszjáratok is.

Készpénzmentes street food

Prágában is sokáig tartott az indián nyár, jó hetei lehettek az óvárosi Manifesto street food piacnak, de mire mi odaértünk, már jeges szélben kellett kóstolgatnunk az egyébként menő kajákat. A szabadtéri Manifestón csak kártyával lehet fizetni, de tucatnyi helyen a borravalót elfogadják készpénzben is. A piac kitalálójának nem a készpénz-nélküliség volt a legfőbb szempontja a hely kialakításánál, sokkal inkább akart egy olyan helyet, ami még nincs Prágában, és ehhez a trendi helyhez jól illett fizetésben is az innováció.

De mivel furcsaságok a cseh törvényekben is vannak, és egy régi jogszabály alapján kötelező készpénzt elfogadniuk, így aki ezzel az igénnyel lép be, azt javasolják, váltsa át az egyik standon prepaid-kártyává. A néhány hónapja nyílt hely eddig jól megy, rejtélyes okokból a kedd és szerda estéjük a legforgalmasabb, napközben pedig sok kisgyerekes anyuka megfordul itt, nekik kényelmes, hogy a gyerekek mellett nem kell még készpénzt is szerezniük, hogy ebédeljenek, és ahogy láttam, a délutáni altatást is szeretik így megoldani, míg az anyukák esznek és trécselnek egymással, a gyerekek alszanak a babakocsiban. A kártyás fizetéseket könnyebb nyilván tartani és a késő este hazainduló, többnyire női eladók is nagyobb biztonságban vannak a Manifesto üzemeltetői szerint.

Magyarországon Szeged próbálkozik komolyabban a készpénzmentességgel, Budapesten pedig a Sziget, a Budapest Aréna és a Katona József Színház kávézója az, ahol ezt már bevezették. Ugyanakkor még mindig eléggé szeretjük a készpénzt, de az érintés nélküli fizetésben jók vagyunk, a bolti kártyás fizetések 82 százalékát már így rendezzük.

Forrás - Nyitókép: VojtaR

TOP 5