Skip to main content

Ausztrália újranyitotta menekülttáborát a világvégi szigetországban, Naurun, ahová több száz Ausztráliába vágyó menekültet telepítettek. A menekültek azonban megelégelték, hogy akár 5 évet is várniuk kell az óceán közepén, amíg az ausztrál kormány elbírálja az ügyüket, ezért most tömeges éhségsztrájkba kezdtek.

Fellázadtak nyomorúságos körülményeik miatt azok az illegális bevándorlók, akik menekültként próbáltak Ausztráliába jutni egy szebb jövő reményében, de boldogulás helyett egy világvégi sziget menekülttáborában találták magukat. A világ egyik legkisebb országának számító csendes-óceáni szigetállamban, Naurun kialakított ausztrál menekülttábor lakói éhségsztrájkot kezdtek, hogy így hívják fel a figyelmet az ausztrál hatóságok embertelen eljárására.

Ausztráliába évek óta tömegesen próbálnak menekültként bevándorolni a környező országok lakói, ezért az ország kormánya az idén szeptemberben ismét szigorított bevándorlási politikáján. A kormány újra bevezette a menedékkérelmi eljárások Ausztrálián kívüli lebonyolítását: ez azt jelenti, hogy a hajókkal, csónakokkal Ausztráliába érkező külföldiek nem várhatják meg az országban a menedékkérelmüket elbíráló eljárás végét. Ehelyett az Ausztráliától több mint 3000 kilométerre, a Csendes-óceán közepén álló Naurura deportálják őket, ahol a naurui kormány beleegyezésével működtetett menekülttáborban kell kivárniuk az eljárás végét.

A mindentől elérhetetlen távolságban fekvő, mindössze 21 négyzetkilométeres Naurun nem trópusi vakáció a bürokrácia döntéseinek kivárása. A korábban foszfátbányászatból élő sziget a foszfátkészletek kimerülése után egy hatalmas, csupasz meddőhányóvá vált, az ország teljesen elszegényedett, a naurui állam pedig szinte kizárólag az ausztrál menekülttábor üzemeltetéséért kapott pénzből tartja fenn magát. A BBC beszámolója szerint a szeptemberben újranyitott táborban egyelőre még házak sincsenek, csak sátrak állnak, és a menekülteknek akár 5 évet is le kell húzniuk itt, amíg Ausztráliában döntést hoznak a sorsukról.

Az illetékes ausztrál hatóságok nem csinálnak titkot abból, hogy a naurui táborban elszenvedett megpróbáltatásokkal szeretnék elrettenteni Ausztráliából a menedékkérőket. A tábor szeptemberi újranyitása óta mintegy 370 menedékkérőt, főleg Afganisztánból és Srí Lankáról érkező embereket telepítettek a szigetre, akik közül sokan már most megelégelték Nauru kétes értékű vendégszeretetét. Eddig 11 ember döntött úgy, hogy inkább hazatér Srí Lankára, sok százan pedig éhségsztrájkba kezdtek ügyük előmozdítása érdekében.

A BBC értesülései szerint mintegy 300 ember utasítja el a nekik kínált ételt, egy ausztrál kormányszóvivő szerint pedig több embert kiszáradás miatt kellett kezelni a táborban. A menekültek azt követelik, hogy számolják fel a tábort Naurun, és az ausztrál hatóságok gyorsítsák fel a menekültügyi eljárásokat. A z ausztrál kormány ugyanakkor azt közölte, hogy a tiltakozás nem fog változtatni a politikáján.

A magyarokat is érdekli Nauru

Nauru nem csak Ausztrália, de Magyarország figyelmét is felkeltette tavaly, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsáért folyó harcban a kormány Nauru támogatását kereste. A Nauru és Magyarország közötti diplomáciai tapogatózásról itt, a két ország közti titokzatos kereskedelmi kapcsolatokról pedig itt és itt olvashat bővebben.

(Szerkesztő megjegyzése: Naururól, a féktelen és és értelmetlen emberi pusztítás jelképéről weboldalunkon bővebben is olvashat. http://utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/fenntarthato-fejlodes?showall=&)

Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20121105-ehsegsztrajkba-kezdtek-a-bortonszigette-alakitott-miniallamban.html

TOP 5