Skip to main content

Bárkivel előfordulhat, hogy túlél egy kiadós apokalipszist, aztán ott áll étel, lakás és internet nélkül, és nem tudja, mihez kezdjen. Világvégi naptárunkban (http://index.hu/tudomany/altudomany/2012/12/01/maja_adventi_naptar_a_vilagvegeig/#eow_12) tippeket adunk ezekre a kellemetlen helyzetekre (bár nem tartunk attól, hogy 2012. december 22-től már rögtön szükség lenne rájuk). Kezdjük a táplálkozással, mert az talán a legalapvetőbb emberi szükséglet, és már az imaginárius világvége alatt, sőt előtt is gondoskodnunk kell az élelmiszer-utánpótlásról.

Hogy az élelemhez mennyire könnyen juthatunk hozzá a világvége után, az az apokalipszis típusától is függ. Egy, az emberiség 99,4 százalékát kiirtó vírus nem tünteti el a boltokból a tartós élelmiszereket, így ha a szerencsés túlélők közé tartozunk, életünk végéig kétszersültet reggelizhetünk instant kávéval – legalábbis amíg a készlet tart.

Ennek ellenére számíthatunk rá, hogy a vírus kitörése utáni pánikban a boltosok bedeszkázzák az üzleteket, amint megszűnik a közbiztonság, és egy vidéki zsákfaluban már előttünk kifoszthatják a helyi közértet. Ilyen esetekre érdemes kisebb túlélőcsomagot készíteni, aminek a tartalma két-három napi élelem és néhány alapvető eszköz, például kés, gyufa, térkép, iránytű, ivóvíz, elemlámpa és elemek, illetve kötszerek és gyógyszerek. Ez elfér egy közepes méretű hátizsákba, amivel eljuthatunk egy nagyobb településig, ahol dúskálhatunk a felhalmozott készletekben.

Aki elhúzódó, súlyos következményekkel járó katasztrófára készül, jól teszi, ha nagyobb készleteket halmoz fel. A legpraktikusabbak a liofilizált élelmiszerek; ezek úgy készülnek, hogy megfagyasztják őket, majd kivonják belőlük a vizet, és zacskóba söprik a por formájában megmaradt szilárd anyagot. Az így tartósított zacskós levesek, instant kávék és tésztaételek sokáig elállnak, és kevés forró vízben feloldva gyorsan elkészíthetők. A vízből szintén érdemes jelentős tartalékot felhalmozni. A szakértők szerint egy embernek naponta egy gallon (körülbelül négy és fél liter) vízre van szüksége; mivel a szervezet természetes folyadékigénye ennél kevesebb, gyanítható, hogy ebbe a főzéshez és mosakodáshoz használt mennyiséget is beleértik.

Ha valami masszívabbra vágynánk, érdemes a tartós élelmiszerek piacán körülnézni. A konzervek sokáig elállnak, és ha lejár a szavatosságuk, az sem jelenti feltétlenül azt, hogy megromlottak.

a konzervek még ilyenkor is fogyaszthatók, az állott ételektől nem lehet végzetesen megbetegedni. A rizs és a liszt köretként, illetve alapanyagként életmentő lehet, és amellett, hogy csak sokára romlanak meg, nagy helyet sem igényelnek. A megfelelően tartósított befőttek, kompótok és lekvárok szintén évekig elállhatnak.

A húsféléket már nehezebb tárolni. A megfelelően füstölt, szalmával körbetekert és zacskóba csomagolt sonka hűvös helyen évekig eláll, és a fagyasztott élelmiszereket is bármeddig tárolhatjuk, ha a hűtést meg tudjuk oldani. Ha azonban megszűnik az áramszolgáltatás, a fagyasztó működtetéséhez benzines generátorra lesz szükségünk; ehhez viszont kell majd egy tartálykocsira való benzin is. Bár ez még mindig kivitelezhetőbb, mint jégvermet ásni egy nukleáris holokauszt után, talán egyszerűbb hozzászokni a füstölt húshoz, vagy elejtett állatokból biztosítani a friss utánpótlást.

Ha igazán hosszútávra tervezünk, érdemes magokat is felhalmozni. Akinek van kertje, az már most is kialakíthat magának egy konyhakertet; Magyarország a termőföld minősége és mennyisége szempontjából szerencsés ország, így – hacsak nem szennyeződik súlyosan a talaj – gondoskodhatunk a zöldség- és gyümölcstartalékokról. Atomkatasztrófa esetén persze komoly problémát okozhat, hogy a növényeket sugárzás éri; erre az esetre érdemes jól szigetelt helyen több zsák termőföldet raktározni. A gondosan összeválogatott vetőmagbank ilyen esetben életmentő lehet. A magvakat tartsuk hűvös (12 Celsius-fok körüli) és száraz helyen.

A vízellátás megszűnésével égető probléma lesz a vízhiány. A patakokból vagy folyókból nyert vizet használhatjuk a fürdéshez és az étkezéshez, de ez utóbbihoz szennyvíztisztító gép, valamint a működtetéshez szükséges generátor is kell.

Az atomháborútól vagy a radioaktív sugárzástól rettegőknek jó barátja lehet a HHO generátor, ami a víz hidrogén- és oxigénmolekuláit megbontja és éghetővé változtatja; ezzel az eljárással a vizet is tisztíthatjuk. Az interneten számos tippet és tervrajzot találhatunk HHO generátorok építéséhez, de akinek nincs kedve barkácsolni, az még rendelhet magának egyet gyorsan – a külföldi kínálat a százezrestől a milliós gépekig terjed.

Végül, az alkohol miatt nem kell aggódnunk: bizonyított tény, hogy a sör túléli az atomháborút is.

Forrás: http://index.hu/tudomany/altudomany/2012/12/01/maja_adventi_naptar_a_vilagvegeig/#eow_12

 

TOP 5