Skip to main content

Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács által publikált Global Trends 2030 valószínű és lehetséges forgatókönyveket vázol fel arra, mire lehet számítani 2030-ban. A hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentum az amerikai hírszerzők előrejelzése arról, hogy a jelenlegi trendeket figyelembe véve mi várható az elkövetkező 15-20 évben. A közzététel időpontja nem véletlen: szándékosan az új elnöki ciklushoz igazították, hogy segítsen az Obama-kormánynak terveket készíteni.

Összeomlás és harc

A tanulmány legpesszimistább verziója szerint, miközben a fejlett országok lakossága elöregedik, a szegényebb és fiatalabb régiókban, mint például Nigéria vagy Pakisztán, harcok törhetnek ki a víz és az élelem szűkössége miatt. A Föld lakosságának fele vízhiányos területen élhet majd. A konfliktusok okozta instabilitás hozzájárulhat a világ gazdaságának összeomlásához. 

– Mindez nem elkerülhetetlen. Megoldható, de ahhoz már most lépéseket kell tenni – kommentálta a legsötétebb előrejelzéseket Mathew Burrows, az egyik szerző.

A megmentő technológia

A legoptimistább forgatókönyv szerint a világ lakosságának kétharmada a középosztály tagja lesz, nagyvárosokban fog élni és hozzáférése lesz a legfejlettebb technológiákhoz. Az emberek életét fejlett egészségügyi ellátás fogja óvni, a világ országai pedig együtt fognak működni, vezetőjük szoros kooperációban az USA és Kína lehet. Az Amerikai Egyesült Államok energetikailag független lesz, elsősorban palagáz-készletének köszönhetően.

A sötét jövő elkerüléséhez a szerzők csökkenteni kell az olyan források pazarlását, mint például a víz, és növelni kell az élelmiszergyártás hatékonyságát. A technológia adta lehetőségeket az országoknak közösen kell felhasználniuk.

Váratlan fordulatok

A tanulmány felsorol néhány olyan, előre nem látható eseményt is, amely gyökeresen megváltoztathatja a történelem menetét. Ilyen lenne egy több millió áldozattal járó globális járvány kitörése, vagy a globális felmelegedés olyan mértékű felgyorsulása, amely ellehetetlenítené az élelmiszertermelést. Pozitív fordulat lehet egy demokratikus Kína vagy egy megreformált Irán létrejötte.

Döntő kérdések

A tanulmány felsorol néhány olyan faktort, amely meghatározó lehet a jövőre nézve.

• Az idősödő társadalom ellenére sikerül-e a Nyugatnak fenntartania a gazdasági növekedést?

• A jelenlegi kormányok  és intézmények képesek lesznek-e elég gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz?

• Konfliktusokhoz fognak-e vezetni a gyors változások és a hatalmi erőviszonyok átalakulása?

• A technológia elég gyorsan fog-e fejlődni ahhoz, hogy időben megoldja a gyors városiasodás, a klímaváltozás és a természeti erőforrások szűkösségének problémáját?

• Az USA meg fog-e tudni változni az átalakuló nemzetközi viszonyoknak megfelelően?

Forrás: http://www.metropol.hu/mellekletek/egeszseg/cikk/975067

Kép forrása: http://www.newsecuritybeat.org/2012/12/national-intelligence-council-releases-global-trends-2030-prominent-roles-predicted-demographic-environmental-trends/

TOP 5