Skip to main content

Nyáron fagyközeli szintre süllyed a hőmérséklet, télen gyakori a mínusz 25-30 fok. Bár nem Zabar tartja a mindenkori negatív hőmérsékleti rekordot, ezen a nógrádi településen alig terem meg valami a folyamatos hideg miatt. Augusztus közepén a lakosok megint elővették a szekrényből a meleg ruhát. 

Zabar, augusztus közepe, 4,9 fok: a munkába igyekvők meleg pulóverben várták reggel a buszt – az ország leghidegebb települése megint csúcson döntött. Az észak-nógrádi falu évek óta rendszeresen szerepel a hírekben: évente több alkalommal előfordul, hogy napi hidegrekordot dönt az úgynevezett fagyzugban lévő település. Ez a rekord azt jelenti, hogy az adott napon hol volt a leghidegebb, amióta van mérés Magyarországon. 

Hétfőn csak pár órára volt szükség a pulóverre: napközben az Időkép szerint 25 fokra emelkedett a hőmérséklet, ami mindössze 3 fokkal volt kevesebb, mint a Békéscsabán mért augusztus 18-i legmagasabb hőmérséklet. Egyébként hétfőn Zabar a saját csúcsát döntötte meg: tavaly az év ugyanezen napján 5,7 fokot mértek a faluban. 

„Zöld maradt a paradicsom” 

Már miért fűtenénk, uram? Nincsen tél” – reagált a kérdéseinkre a polgármesteri hivatalban dolgozó Bíró Kinga. Szerinte egy vastagabb ruhával a lakók megoldották a problémát, mind fogalmazott, a zabariak többsége hozzászokott a hideghez, hiába a nyári 5 fok, „már fel sem veszik”. „Persze meglátszik, hogy a mi falunk az egyik leghidegebb még nyáron is, minden később érik, sőt, az is előfordult már, hogy zöld maradt a paradicsom” – mondta Bíró.

Ennek ellenére a szomszédos településeken gyakran vicc tárgya a zabari hideg. A 9 kilométerre fekvő Cereden hallottuk azt a poént, hogy „Zabaron olyan nagy volt a hideg télen, hogy kettétört a macska, amikor befordult a sarkon”. „Ezeken a kis településeken nem úgy van, mint a nagyvárosokban. Itt még nem hűlt ki ember, mert a szomszédok figyelnek egymásra, a falugondnok is intézkedik, ha télen valakinek esetleg elfogyna a tüzelője” – mondta a hvg.hu-nak Szurok Sándorné a három szomszédos település, Zabar, Cered és Szilaspogony jegyzője.

Szurokné szerint nemcsak Zabart kínozza a hideg mikroklíma, hanem a másik két települést is. Balázs Roland, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa szerint Zabarnak azért jár a kitüntetett figyelem, mert ide, egy völgy aljára telepítették az OMSZ hőmérőházát. A jegyző azt mondta, az országosnál nagyobb hideg télen meglátszik a három falu középületeinek fűtésszámláján is, bár a zabari óvoda kifűtése jelenleg kisebb gondot okoz, mint a szilaspogonyi, ugyanis az előbbiben már elvégezték a fűtéskorszerűsítést, a nyílászárók cseréjét. Ugyanakkor a polgármesteri hivatal tudatosan készül a téli hidegre: a közterületeken rengeteg fa van, ha ki kell vágni valamelyiket, feldarabolják és a hivatal udvarán tárolják. Ha hirtelen valakinek elfogy a tüzelője, ebből kaphat átmeneti segítséget.

A helyiek szerint nem is a hideg a legnagyobb gond, sokkal nehezebb elviselni, ha a hideghez szél, esetleg hófúvás is társul télen, ilyenkor a települést a hóátfúvások elvágják a külvilágtól. De az is előfordult már nyáron, hogy a hajnali hideg után kora délutánra beköszöntött a kánikula. Sőt, az időjárás meg is tréfálta már a meteorológusokat: feburár 3-án itt mérték a legmagasabb hőmérsékletet.

Ahol volt már mínusz is nyáron

„Átvonult egy hidegfront, amit hideg légtömeg kísért. Éjszaka leállt a szél, derűs volt az ég, ezért süllyedhetett 5 fok közelébe a hőmérséklet” – magyarázta Balázs Roland a szokatlan augusztus reggeli hőmérsékletet.

Zabari rekordok:

 

Nyár

Tél

0,1 fok – 2006. június 1.

-28,3 fok – 2002. december 26.

3 fok – 2007. július 31.

-31,9 – 2003. január 12.

4,9 fok – 2014. augusztus 18.

1,7 fok – 2012. augusztus 28.

 

 

Egyébként nem Zabar az igazi csúcstartó a nyári hideg szempontjából. 1977-ben Alcsútdobozon június 2-án mínusz 0,9 fokot mértek. Sőt, télen sem a nógrádi faluban mérték a legnagyobb hideget. Az igazi csúcstartó Miskolc, ahol 1940 februárjában -35 fokot mutatott a hőmérő, de Baja is alul tudta múlni Zabart: itt 1942 januárjában -34 fokot mértek. AZ OMSZ holnapja szerint Zabaron 2003 januárjában volt a leghidegebb: -31,9 fok. Egy dologban viszont alulmúlhatatlan a település: a nyári hónapokban a legtöbbször itt volt a leghidegebb a reggel. Amióta mér az OMSZ, 23 alkalommal regisztráltak 1-5 fok körüli napi országos rekordot. (A világ leghidegebb pontját egyébként -93,2 fokkal tavaly azonosították az Antarktiszon, a leghidegebb lakott településnek a jakutföldi Ojmjakont tartják, ahol többször is -70 fok alatti hőmérsékletet mértek.)

„A fagyzugban, a hideg légtóban megül, beszorul a hideg levegő, az ilyen völgyek gyakran 5-6 fokkal jobban lehűlnek, mint a környezetük” – mondta a hvg.hu-nak Balázs Roland, az OMSZ munkatársa. A fagyzug többnyire erdőkkel, dombokkal körülvett völgyekben alakul ki, Balázs szerint hasonló okok miatt szokott hideg lenni Nyírlugoson vagy Baján is.

Forrás

Kép: Zabari utcakép - fenyőnek sem való vidék? - Fotó: hvg.hu

 

TOP 5