Skip to main content

Az öreg kontinens végleg elvesztette vezető szerepét a Föld klímájának és a világ szegényeinek védelmében. Európa államfői letették voksukat az elnyúló válság, az energiafüggőség és a jelenlegi állapot fenntartása mellett.

Kaufer Virág írása.

Sajnos Európában korántsem olyan rózsás a helyzet, mint ahogyan az Orbán Viktor vagy az MTI beszámolójából érezhető. Az EU Csúcstalálkozón péntek hajnalban komoly ellenszélben de megszületettek az Unió 2030-ig kitűzött klíma és energia céljai: a tagállamok az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat, 14 százalékról 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát az energiatermelésben és nem jogerősen legalább 27 százalékos energiamegtakarítást vállalnak. A Greenpeace és a nemzetközi szegénységellenes szervezetek szerint ezek a számok a szennyező és veszélyes forrásokat felhasználó energiaiparnak kedveznek. Mindhárom elfogadott célszám nagyjából 10-15 százalékkal alacsonyabb annál az európai kötelezettségvállalásnál, ami segítene  2 °C alatt tartani a Föld klímáját.

Több ezer elveszett munkahely

Magyarországon a kormány igyekszik a rezsicsökkentés és a magyar költségvetés elleni támadás kivédéseként elkönyvelni a brüsszeli döntést. A csúcstalálkozón Orbán Viktor szinte karöltve szavazott a szénpárti Lengyelországgal és az atompárti Nagy Brittaniával az energiahatékonyságra vonatkozó célszámok ellen. (Miért rossz a Fidesznek az energiahatékonyság?) Mindemellett a rezsicsökkentés inkább pazarlásra ösztönöz mint sem energiatakarékosságra.   

Ezzel szemben a Szakszervezetek Európai Szövetsége ( ETUC)  nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy az ambíciózus célszámok (szerintük ez 40 százalék szén-dioxid-kibocsátás csökkentés, 30 százalék megújulóenergia termelés és 40 százalék energiahatékonyság) Európa-szerte közel egymillió munkahely megteremtéséhez és egy fokozatos és igazságos gazdasági átálláshoz is szükségesek. A klímaváltozás ténye nem kérdés. Minél tovább halogatjuk a dinamikus változtatásokat, annál jobban csökkentjük az igazságos és méltányos átállás esélyeit. A fokozatos, de ambíciózus klíma- és energiacélok jelentősen hozzájárulhattak volna a munkahelyteremtéshez, a helyi gazdaság fellendítéséhez és a lakhatási körülmények javításához is.  

A cikk itt folytatódik tovább...

Forrás

Kép: Szélfarm Győr környékén

TOP 5