Skip to main content

 

A Csendes-óceán természetes lehűlése hozzájárult a globális felmelegedés ütemének lassulásához az elmúlt évtizedben, de a jelenség valószínűleg nem fog már sokáig tartani - vélik amerikai szakemberek.

A hőmérséklet emelkedésének - az 1980-as és az 1990-es években mért gyors ütemű növekedéshez képest tapasztalt - lassulása komoly fejtörést okozott a kutatóknak, hiszen az üvegházhatású gázok járművek, gyárak és erőművek általi kibocsátásának mértéke mindeközben rekord magasra emelkedett.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A jelenség mögött álló folyamatok megértése kulcsfontosságú lehet a felmelegedés előrejelzése és - a kutatók által a hőhullámokkal, áradásokkal és az emelkedő tengerszinttel összefüggésbe hozott - károsanyag-kibocsátás csökkentéséről szóló megállapodás szempontjából. Emellett szerepet játszhat a decemberi párizsi klímacsúcson is, amelyen csaknem 200 ország képviselői fogják megvitatni a globális klímaváltozás lassításának lehetőségeit.

Két óceán hatása

Három amerikai szakértő a rendelkezésre álló adatok segítségével azt vizsgálta, hogyan alakult az Atlanti- és a Csendes-óceán hőmérséklete 1850 óta. Eredményeik szerint a Csendes-óceán egy hűvösebb szakasza segített megmagyarázni a felmelegedés lassulását. A Science tudományos folyóiratban megjelentett tanulmányukban a kutatók azt írták, a két óceánban észlelt folyamatok együttesen okozták az elmúlt évtizedben tapasztalt lassulást vagy "hamis szünetet" a felmelegedésben.

"Úgy tűnik, a Csendes-óceán volt a fő hajtóerő, az Atlanti-óceán csak kisebb szerepet játszik ebben" - mondta el Michael Mann, a tanulmány egyik szerzője, és a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa.

Visszájára fordul a folyamat

Mann hangsúlyozta, a múltbéli példák arra engednek következtetni, hogy a folyamat visszájára fog fordulni, vagyis a Csendes-óceán a következő évtizedekben inkább erősíteni fogja az emberi tevékenység által kiváltott felmelegedést. Annak ellenére, hogy a hőmérséklet emelkedésének üteme lassult, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint a tavalyi volt a legmelegebb év a feljegyzések 19. századi kezdete óta.

2013-ban az ENSZ klímakutatókat tömörítő testülete a felmelegedés lassulásának okaként természetes jelenségeket, így az óceánok hőmérsékletének ingadozását, a vulkánkitöréseket és a naptevékenység csökkenését jelölte meg.

"A felmelegedés lassulása mögött valószínűleg különböző tényezők kombinációja áll" - erősítette meg Michael Mann.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

IGAZÁBÓL MOST MÉRTÉK MEG ELŐSZÖR, HOGYAN FŰTJÜK A FÖLDET

A VILÁGŰRBE EXPORTÁLNÁNK AZ ÜVEGHÁZHATÁST

Forrás

Kép: a Csendes-óceán a Nemzetközi Űrállomásról nézve, Forrás: NASA

TOP 5