Skip to main content

 

Az amerikai kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy még Donald Trump hatalomra lépése előtt megvalósítsa a tavaly megkötött párizsi klímaegyezmény fő rendelkezéseit.

Erről John Kerry külügyminiszter beszélt nem sokkal azelőtt, hogy elindult az éghajlatváltozás megakadályozását célzó tárgyalások következő körére.

Trump korábban azt nyilatkozta, hogy összeesküvésnek tartja az egész klímaváltozás-hisztit, és a választási kampányban azt ígérte, hogy hatalomra jutása esetén elkaszálja a párizsi klímamegállapodást.

Január 20-ig, ameddig ennek a kormánynak a megbízatása tart, mindent megfogunk tenni annak érdekében, hogy teljesítsük a jövő generációval szembeni kötelességeinket

– fogalmazott Kerry. A külügyminiszter a napokban egyébként a déli sarkkörön járt, ahol a jégtakaró olvadásának veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A párizsi szerződés nemrég lépett hatályba, és az a célja, hogy célja, hogy a kötelezettséget vállaló 195 ország a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Bár a tudósok szerint ez eleve nem elég ambiciózus cél, és az elérendő szén-dioxid-kibocsátáscsökkentés nem elég ahhoz, hogy megakadályozzuk a Föld éghajlatának jelentős és visszafordíthatatlan átalakulását és bizonytalanabbá válását, Trump szerint még ez is sokkal több, mint amit Amerika hajlandó bevállalni.

Sőt, ő a szénipar fellendítését, az olaj minden környezeti kockázatra és kárra tekintet nélküli kitermelését, az iparra vonatkozó környezeti korlátok lazítását támogatja.

Miután az Egyesült Államok egymaga a világ övegházgáz-kibácsátásának ötödéért felel, az amerikai részvétel nélkül nyilvánvalóan nem lenne sok értelme az egyezménynek.

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5