Skip to main content

 

A Newcastle-i Egyetem kutatói 571 európai város adatait elemezve kimutatták, hogy az eddig véltnél sokkal szélsőségesebbé válhat az időjárás a 2050-2100 közötti időszakban.

Az Environmental Research Lettersben megjelent tanulmány szerzői az aszályokban, hőhullámokban, áradásokban végbement változásokat elemezték az összes klímamodell alkalmazásával.

hirdetés

A kutatók kimutatták, hogy

  • mind az 571 városában fokozódni fognak a hőhullámok, de leginkább a dél-európai országokban;
  • a közép-európai városokban a 2-7 Celsius-fokkal, a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 8-14 Celsius-fokkal emelkedhet a hőmérséklet hőhullámok idején;
  • az Ibériai-félsziget déli részén fekvő Malagában és Almeirában több mint kétszeresére nő a szárazság az 1951-2000-es évekhez képest;
  • Északnyugat-Európában a folyók áradásának kockázata növekszik;
  • a Brit-szigetek városaiban a leginkább derűlátó forgatókönyvek szerint is 85 százalékkal nőhet az árvízkockázat.

A legrosszabb előrejelzéseket alapul véve mindhárom jelenség (aszály, hőhullám, áradás) a legtöbb európai városban jóval szélsőségesebb lesz.

Kutatásunk rávilágít, hogy sürgősen terveket kell kidolgozni arra, hogy városaink miként birkózzanak meg ezekkel a jövőbeni időjárási jelenségekkel. Már most első kézből látjuk az szélsőséges időjárási események következményeit az európai fővárosokban. Párizsban az átlaghoz képest több mint négy métert nőtt a Szajna vízszintje.

– mondta Richard Dawson professzor, a tanulmány társzerzője.

Dublinban, Helsinkiben, Rigában, Vilniusban és Zágrábban is extrém magas lehet az áradások vízszintje. A legrosszabb forgatókönyv több mint 80 százalékos vízszintnövekedéssel számol árvizek esetén több nagyvárosban, köztük a spanyol Santiago de Compostelában, az írországi Corkban, Waterfordban, a portugáliai Bragában és Barcelosban vagy a brit Derryben és Londonderryben.

Stockholmban és Rómában fog nőni leginkább a hőhullámos napok száma, a hőmérsékletnövekedés hőhullámok esetén Prágában és Bécsben lesz a legnagyobb. Lisszabonban és Madridban lesz a legtöbbször nagy szárazság, miközben Athént, Valettát és Szófiát sújtja majd a legnagyobb szárazság és hőhullám.

(MTI)

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5