Skip to main content

 

A lett kormány kedden országos szükségállapotot hirdetett a tartós szárazság miatt. Tavaly az országban még az áradások okoztak problémákat.

Janis Duklavs mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a kormány rendelkezése mindenekelőtt a földműveseket hivatott védeni a hitelezők követeléseitől, a veszteségek megtérítését azonban nem vállalja magára az állam.

hirdetés

A tárcavezető arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a mezőgazdasági támogatásokat a szokásosnál korábban folyósítsa.

Duklavs szerint egyelőre még folyik a veszteségek felmérése, de egy korábbi nyilatkozatában a miniszter hangsúlyozta, hogy a szárazság már eddig is komoly veszteségeket okozott a mezőgazdaságnak. A Yahoo értesülése szerint már május eleje óta nem esett eső az országban.

Mint mondta, előrejelzések szerint egyes térségekben a termés 20-30 százaléka elveszett, s ezért 25 község fordult a tárcához a szükségállapot elrendelését kérve.

A május óta tartó szárazság leginkább a nyugati fekvésű Kurzeme régiót sújtja. Egy helyi földműves elmondta, hogy miközben tavaly túl sok eső esett, ami miatt árvizek is voltak, az idén fordított a helyzet, egyes helyeken április óta nem volt csapadék, sok szántóföld kiszáradt.

A szárazság Lengyelországban és Litvániában is hatalmas károkat okoz. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a júniusban tartó szárazság sokkal rosszabb, mint a 2006-ban és 2015-ben tapasztalt. Ráadásul az idei május az elmúlt 55 év legmelegebbje volt Lengyelországban 18,7 fokos átlaghőmérséklettel, szemben az előző év 15,3-as átlagával.

A Business Insider szerint a termés Lengyelországban 25 százalékkal kevesebb, mint az előző évben volt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5