Skip to main content
önpusztító spirál katasztrófák kora ENSZ klímaváltozás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az éghajlatot befolyásoló emberi tevékenység világszerte egyre több katasztrófához vezet.

Az éghajlatot befolyásoló emberi tevékenység világszerte egyre több katasztrófához vezet - figyelmeztetett az ENSZ kedden, az "önpusztító spirál" megállítását szorgalmazva.

hirdetés

Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Hivatala (UNDRR) új jelentésében kiemelte: a klímaváltozás miatt világszerte rohamosan növekszik a katasztrófák száma. Az elmúlt két évtized minden évére 350-500 közepes vagy annál nagyobb méretű katasztrófa jutott - írták a jelentésben. Ezek költségei az elmúlt évtizedben átlagosan évi 170 milliárd dollárra nőttek.

Az évtized végére, 2030-ig 560-ra nőhet a katasztrófák éves száma, és életek milliói kerülhetnek veszélybe a szárazság, a szélsőséges időjárás és az áradások miatt.

A világnak többet kell tennie azért, hogy a katasztrófák jelentette kockázatot beépítsük az életmódunkba és a beruházásokba"

- húzta alá Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese a beszámoló ismertetésekor.

Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg ezt az önpusztító spirált. 

"Kollektív önelégültségünket tettekre kell váltanunk"

- mondta.

"Együtt lelassíthatjuk a megelőzhető katasztrófák ütemét"

- tette hozzá.

A jelentésben rámutattak, hogy a világ tévesen ítéli meg a természeti katasztrófák kockázatát, alábecsüli azokat, és túlzott optimizmussal, valamint a legyőzhetetlenség érzésével közelít a problémákhoz.

A BESZÁMOLÓ SZERINT NÖVEKSZIK A KATASZTRÓFÁK MÉRETE ÉS INTENZITÁSA. AZ ELMÚLT ÖT ÉVBEN TÖBB ÁLDOZATA ÉS ÉRINTETTJE VOLT A KATASZTRÓFÁKNAK, MINT AZ AZT MEGELŐZŐ ÖT ÉVBEN.  

A katasztrófák aránytalanul sújtják a fejlődő országokat, amelyek átlagosan bruttó hazai össztermékük egy százalékát veszítik el évente a csapások miatt, miközben a fejlett országokban csak 0,1-0,3 százalék ez az arány. A legmagasabb költségeket az ázsiai-csendes-óceáni térség viseli.

"Azzal, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyja a kockázatokat, és nem építi be azokat a döntéshozatali folyamatokba, a világ a saját pusztulását finanszírozza"

- hívta fel a figyelmet Mami Mizutori, az UNDRR vezetője.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Az ENSZ szerint elkezdődött a katasztrófák kora

Kiadta a vörös jelzést az ENSZ: küszöbön a katasztrófák kora

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Dragan Tomić képe a Pixabay -en.

TOP 5