Skip to main content
erdőtüzek Délnyugat-Európa hőhullám klímaváltozás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A tűzoltók egész hétvégén a Délnyugat-Európát végigsöprő erdőtüzek megfékezésével küzdöttek, ám a hőhullám tovább tombol. Nagy-Britanniában eközben hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg

Erdőtüzek a déli országokban

Franciaországban, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban tomboló lángok több ezer kilométernyi földet pusztítottak el, és több ezer lakost és nyaralót kényszerítettek menekülésre.

hirdetés

Ez már a második hőhullám, amely „elnyeli" Délnyugat-Európa egyes részeit. A tudósok az éghajlatváltozást okolják, és a szélsőséges időjárás gyakoribb és intenzívebb epizódjait jósolják, mint például hőhullámok és szárazság.

A SPANYOL HATÓSÁGOK MINTEGY 20 ERDŐTŰZRŐL SZÁMOLTAK BE, AMELYEK TOVÁBBRA IS TOMBOLNAK AZ ORSZÁG KÜLÖNBÖZŐ RÉSZEIN, DÉLTŐL GALÍCIÁIG A TÁVOLI ÉSZAKNYUGATON, AHOL A LÁNGOK KÖRÜLBELÜL 4500 HEKTÁRNYI FÖLDET PUSZTÍTOTTAK EL

A múlt hét óta a tüzekben már többen meghaltak.

Franciaországban is romlott a helyzet a délnyugati Gironde régióban, ahol tűzoltók küzdenek az erdőtüzek megfékezéséért, amelyek kedd óta csaknem 11 ezer hektárt emésztettek fel. A franciaországi erdőtüzek miatt több mint 16 ezer embert – lakosok és turisták együtt – kellett kimenekíteni.

A KITELEPÍTETTEK SZÁMÁRA HÉT SÜRGŐSSÉGI MENEDÉKHELYET ÁLLÍTOTTAK FEL.

A francia belügyminisztérium bejelentette, hogy további három tűzoltórepülőt, 200 tűzoltót és további teherautókat küld. A délkeleti Lyon városában található történelmi kórház kápolnája, a Grand Hotel Dieu vasárnapon menedéket kínált a turistáknak.

Spanyolországban a tűzoltóknak sikerült stabilizálniuk azt a futótüzet, amely 2000 hektár erdőt és bokrot pusztított Andalúzia déli régiójában

– mondta Juan Manuel Moreno regionális vezető az Agence France-Presse-nek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A lángok pénteken keletkeztek a Mijas-hegységben, a déli parti Málagából, ami azóta mintegy 3000 ember evakuálását eredményezte. Körülbelül 2000 ember térhetett haza azóta.

PORTUGÁLIÁBAN A HŐMÉRSÉKLET ENYHE CSÖKKENÉSE ELLENÉRE SZINTE AZ EGÉSZ ORSZÁG FOKOZOTT RIADÓKÉSZÜLTSÉGBEN MARADT AZ ERDŐTÜZEK MIATT, MIUTÁN CSÜTÖRTÖKÖN ELÉRTE A JÚLIUSI REKORDNAK SZÁMÍTÓ 47 CELSIUS-FOKOT.

Portugáliában a tüzek ketten meghaltak, körülbelül 60-an megsérültek, és 12-15 ezer hektárnyi terület pusztult el.

Az Egyesült Királyságban az időjárási hivatal első ízben adott ki „piros" figyelmeztetést a rendkívüli hőség miatt, figyelmeztetve az „életveszélyre". A meteorológiai szolgálat szerint Dél-Angliában a hőmérséklet most először haladta meg a 40 Celsius-fokot, ami miatt egyes iskolák a héten zárva maradnak.

A négynapos hollandiai felvonulás szervezői a rendkívüli hőség miatt lemondták a kedden kezdődő tömegrendezvény első napját.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Erdőtüzek Amerikában: Mint hogyha eljött volna a világvége!

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5