Skip to main content

A tengeren való SUPozás egy új és izgalmas dimenziót kínál a sportolás terén. A part menti tájak szépsége, a hullámok meglovaglása mind-mind izgalmas élményt kínál. Bár a nyílt tenger végtelen lehetőséget tartogat mindenki számára, mégis alapvető biztonsággal kapcsolatos tippekre szükségünk lehet. Fokozott felkészültséggel, tudatossággal sokkal biztonságosabban evezhetünk a tengeren. 

Ismerjük meg és fogadjuk el a tudásszintünket

Mielőtt a nyílt tengerre merészkednénk, mérjük fel képességeinket. A tengeri körülmények nagyon gyorsan megváltozhatnak és az áramlatok, az apály és a dagály, valamint a hullámok akár bajba is sodorhatnak bennünket. Ha még kezdők vagyunk a SUP terén, akkor bizonyára kevés tapasztalattal rendelkezünk egy tengeri evezéshez. Fokozatosan haladjunk, először a nyugodt vizeken gyakoroljunk, majd próbáljuk ki a tengeri evezést is és így haladjunk a kihívások felé. Képességeink javulásával merészkedjünk csak a nyílt vizekre.

Tengerre szállás előtt nézzük meg a várható időjárást

A biztonságos tengeri SUP-élmény egyik kritikus eleme az, hogy tisztában legyünk az aktuális időjárással és a tengeri viszonyokkal. Mielőtt elindulunk nézzük meg a szélsebességet, a hullámok magasságát és számoljunk az esetleges viharokkal is. Az erős szél és a kiszámíthatatlan időjárás erősen befolyásolhatja a deszka irányítását. Amennyiben úgy látjuk, hogy több zavaró körülmény is várható, akkor inkább halasszuk el a vízre szállást.

Fontos a megfelelő felszerelés

Speciális felszerelést igényel a tengeri kaland. A deszka mellett figyeljünk oda a SUP evező kiválasztására is. A deszkák közül olyat válasszunk, ami hegyes orral rendelkezik, így a hullámokon sokkal könnyebben tudunk majd navigálni. Győződjünk meg arról, hogy az evezőnk tartós és könnyű legyen, hiszen ez a kormányzást biztosítja. Fektessünk be egy pórázba is, ami esés esetén segít a deszkánk megtalálásában és megakadályozza azt, hogy kisodródjon a nyílt tengerre.

Viseljünk megfelelő védőfelszerelést

Tengereken elsődleges a biztonság és ezt csak megfelelő védőfelszereléssel érhetjük el. Mindig viseljünk mentőmellényt, hogy vészhelyzet esetén se kerüljünk bajba. Vízhőmérséklettől függően viseljünk speciális ruhát, ami segít a hideg elleni védekezésben és ad egy biztonságos réteget is. Napvédő krém és kalap se hiányozzon, hogy megvédjük magunkat a napsugárzástól.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5