Skip to main content

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy mit lehet gyümölcs- és zöldséglének nevezni. Sokan azért választják a 100%-os fajtákat, mert azzal megóvják az egészségüket, pedig ha ezek az emberek tudnák, hogy miből és hogyan készülnek ezek az italok, akkor lehet, hogy meggondolnák magukat.  

Alapvetően meg van határozva, hogy mit lehet gyümölcslének nevezni, de más kérdés, hogy az valóban csak gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz-e. A környezet szempontjából sem biztos, hogy a silány termékek jelentik a megoldást bármire is.

Az alábbiakban arról lesz szó, hogy mit tartunk gyümölcslének, valamint kiderül az is, hogy mennyit jelent a százalék. Ha biztosra akarunk menni, a Szederka Gasztroshop gyümölcs- és zöldséglevei között kizárólag valódi alapanyagokból nyerik ki a folyadékot, így ezeket bátran választhatjuk.

Mi számít gyümölcslének?

Az uniós irányelvek alapján a gyümölcslé olyan erjeszthető, de nem erjesztett termék, amit a gyümölcs vagy zöldség egészséges és érett, friss, hűtéssel vagy fagyasztással tartósított lére jellemző. Általában egy vagy több fajta keverésével állítják elő, ezek ehető részéből nyerik, amelynek jellegzetes színe, aromája és íze van. A gyümölcslé azonban készülhet koncentrátumból is, így nem minden az, aminek látszik.

Az Esbana prémium gyümölcslé például bio homoktövis-velőből készül mézzel és gyömbérrel. Saját recept alapján állítják elő, és 100%-os gyümölcstartalmat garantálnak. Nincs benne se hozzáadott adalékanyag, se tartósítószer, de még mesterséges színezék sem.

A másik népszerű ital a Szorgos Gazda paradicsomleve, amely nagyjából 30 fajta paradicsomból készül, zeller nélkül, csak sót tartalmaz. Kiváló alapanyag főzéshez, de bátran fogyasztható önmagában is. A környezetre való tekintettel ez sem tartalmaz semmilyen tartósítószert, mesterséges színezéket. Ez nem csak a bolygóra van jó hatással, hanem természetesen az emberi szervezetre is.

A gyümölcslevek százaléktartalma

A 12%-os változatokkal már nem igazán találkozni a boltokban, hiszen ebben minimális a gyümölcsök és zöldségek aránya. Több mint 10 éve nem engedélyezik Magyarországon, bár ez nem azt jelenti, hogy ne létezne ennél alacsonyabb gyümölcstartalmú ital, csak annak már más a neve.

A 100%-os gyümölcslé esetében az ital nem tartalmaz se cukrot, se édesítőszert, a gyümölcstartalmának valóban 100%-nak kell lennie. Általában kiszárított, majd újra felvizezett sűrítményből állítják elő.

Miért jó ez a környezet számára?

Nagyon sok zöldség és gyümölcs nem fogy el azonnal. Nem mindenből lehet lekvárt vagy szószt készíteni, nem mindegyik alkalmas fagyasztásra sem. Azáltal, hogy gyümölcslé készül belőlük, kevesebb az élelmiszerhulladék, ami jó hatással van a földre és persze az egészségünkre, hiszen így nagyobb eséllyel jutunk megfelelő mennyiségű rosthoz és vitaminhoz. 

Persze csak akkor, ha megbízható helyről, színezékek és adalékanyagok nélküli terméket választunk. Érdemes mindig alaposan elolvasni az ital címkéjét, ahol minden fontos információt megtalálhatunk.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5