Skip to main content
bikepro.hu kerékpár fék

Milyen a jó fék? Ez szubjektív, és persze függ a bicaj típusától is. Sokszor azt vesszük észre, hogy igencsak ügyesen elrejtik, és szinte láthatatlanná válik. De hogyan lehetséges ez mondjuk egy V-fék esetében? Sima ügy! 

A következő cikkben most körbejárjuk egy kicsit a témát, és kifejezetten a V-fékekre fogunk koncentrálni. Tarts velünk, ha téged is érdekel a téma!

Amikor kiállításokon bukkan kerékpárcsodákra az ember…

A kerékpáros kiállításokon mindig akad valami különlegesség, s a vérbeli bringások már tisztában vannak azzal, hol érdemes keresgélni. Sokan viszont nem is gondolnák, hogy nemcsak a komplex alkotások, a kész biciklik esetében van ez így, de számos esetben egy-egy alkatrész is képes elvarázsolni minket. A Bikepro.hu kerékpár webshop fékeinek kínálatában természetesen egyik kedvencünk, a V-fék is képviselteti magát, ám érdemes közelebbről megismerni ezt a féktípust.

A bringás kiállításokon tehát olyan kerékpárokkal is találkozhatunk, amelyeken első ránézésre, nincs is fék. Ha egy extrém módon aerodinamikusan megtervezett időfutam járgányról van szó, akkor ez nem is lep meg minket, sőt, napjainkban egyre több bicaj esetében ezt tapasztaljuk. De miért van ez így, és egyáltalán hogyan lehetséges ez?

Igen, van fék rajtuk, méghozzá V-fék, csupán elől és hátul is rejtve vannak. Az első fék többnyire a karbon villa hátsó-belső oldalára kerül, míg a hátsót a láncvillákba rejtik. 

A ”bújtatott” féktervezés előnyei

Feltehető a kérdés, hogy egyáltalán miért jó ez nekünk, azt a tényt leszámítva, hogy már önmagában lenyűgöz ez a magas szintű “rejtőzködés.”

Ha esztétikus a kivitelezés, akkor a látvány tökéletes, ezzel nem is vitatkozhatunk, de emellett a szerkezet szintén egyszerűbb lesz, szemben a hagyományos patkóval. Mivel könnyebb a fék, a gép súlya is jóval könnyebb lesz, és ezt az előnyt már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A rejtett elhelyezés ugyanakkor áramvonalasabbá teszi a bringát. Ezt az előnyt azonban inkább csak a profik veszik észre, mivel kizárólag a versenyek során jelentkezik előnyként. 

Végül, a közvetlen húzású V-fékből nagyobb fékerő hozható ki, elméletileg…

Milyen hátrányokkal számolhatunk?

Sajnos, kénytelen vagyunk néhány konkrét hátránnyal is szembesíteni a kerékpározás szerelmeseit. 

Ilyen fékelhelyezés esetében elfelejthetjük a precíz szögállítási szöget, viszont így nem biztos, hogy garantált a nagyobb fékhatás. Nem beszélve arról, ha nem profi módon tervezik meg a biciklit, elég rossz lesz az összkép is. Ráadásul a fékkarbantartás és a fékbeállítás szintén horror, ugyanakkor csökkenhet a támvillák rezgéscsillapító képessége is. 

A váz tömege valószínűleg nő, a V-fék oldalirányú terhelésének és az aero felépítésének köszönhetően.

Látod, mennyi mindent érdemes tudni a V-fékről? Biztosan sokat hallottál már róla, de garantáltan nem ebből a szemszögből. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5