Skip to main content
páramentesítés penész otthon

 A páramentesítés számos probléma megoldására képes beltéri környezetben, de vajon fel tudja venni a harcot a penész ellen is? Ez a kérdés sokakban felmerülhet, akiknél az otthoni környezetben már kialakultak a fekete foltok a falakon, bútorokon. 

A bosszantó gombásodás hamar elterjedhet az épületben, ha nem megfelelő a páratartalom, így igazán érthető, hogy a végleges eltávolítására sokan kíváncsiak. Az Airfresh páramentesítő készülékei modern eszközök, melyek között találunk légtisztítóval kombinált modelleket is. Használatukkal optimalizálhatjuk a helyiség páratartalmát, mely segíthet elkerülni a penészesedést. De nézzük részletesebben, hogy milyen módon alakulhat ki a penész, és hogyan küzdhetünk ellene hatékonyan páramentesítéssel.

Miért penészes a fal?

A penész kialakulásához a legjobb táptalaj a nedves és sötét környezet. Éppen ezért elsősorban az épületek pincehelyiségében jelenik meg először. Azonban a lakás más részeiben is megtalálható, bizonyos problémák együttes megléte esetén.

Az épület rossz szigetelése miatt előfordulhat, hogy a levegő nedvességtartalma magasabb, mint az optimális lenne. Átlagosan elmondhatjuk, hogy otthonunkban a 40-60% között páratartalom a megfelelő az egészséges élettér kialakításához. Az ennél magasabb értékű pára kedvező feltételeket biztosíthat a penészesedésre bármely helyiségben. 

Egyéb okok

Elsősorban a téli időszakban tapasztalhatjuk meg a vizesedés nagyságát, hiszen ilyenkor a nem megfelelően szigetelt épületekben a külső hideg és a belső meleg hőmérséklet hatására kicsapódik a vízpára. Sokszor vehetjük észre, hogy az ablakok belső oldalán folyik a víz, ennek oka a magas páratartalom.

Egyéb probléma is okozhat magas páratartalmat a helyiségekben, melyek miatt kialakulhat a penészesedés. Gyakori, hogy a fürdőszobák, konyhák mennyezetén, falak sarkainál jelenik meg a sötét penészgomba, hiszen ezen helyiségekben a vízpára mértéke magasabb, mint a lakószobákban. A nedvesedés hatására kialakult dohos szag, málló vakolat és a fa bútorok károsodása szintén velejárója a folyamatnak.

A páramentesítő hogyan segíthet?

Nagy segítséget nyújthat a páramentesítő készülék beüzemelése a párás helyiségekben. A berendezés alapvetően kivonja a vizet a levegőből, mely hatására megszűnhet a gombák kialakulása. A legtöbb modern eszköz már önmaga képes meghatározni a helyiség páratartalmát és az optimális mértékre csökkenteni azt. Az automatizált rendszer önműködően képes ellátni feladatát, így a lakásban élőknek nincs más teendőjük, mint élvezni a tiszta levegőt. 

Egyes modellek beépített szűrőbetétekkel is rendelkeznek, melyek segítségével a gombaspórák is eltávolításra kerülnek. A HEPA-szűrők két lépcsőben képesek 95%-os hatékonysággal a baktériumok, vírusok, por és allergének eltávolítására. Ezzel nemcsak a penészesedéstől tudunk megszabadulni, hanem a levegő minőségét is javítjuk, így egészségesebb környezetet alakíthatunk ki otthonunkban. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5