Skip to main content
ginshop.hu Hendrick's gin webáruház

A gin ízesített szeszes ital, de a gin nem csak borókával ízesített vodka

Az uniós jog előírja, hogy a gin csak olyan szeszes ital lehet, amely a következő jellemzőkkel rendelkezik: 37,5% ABV, a fő ízesítőanyagnak borókának kell lennie, és végül, de nem utolsósorban az alapalkoholnak mindig valami természetes anyagból, például búzából, árpából, rozsból, melaszból, burgonyából vagy szőlőből kell készülnie.

E szigorú törvényi előírások ellenére a ginnek még mindig számos fajtája létezik. Mi három híres gint választottunk ki. Az alábbiakban megismerheti a gin e három típusa közötti különbségeket.

London dry gin

A London dry gin valószínűleg a legismertebb gin típus, és a gyakran feltételezettekkel ellentétben nem feltétlenül Londonból vagy akár az Egyesült Királyságból származik. A londoni dry ginnek nincs meghatározott helye, ahol készül.

A tipikus London dry gin jellegzetessége a jellegzetes, természetes borókás jegy. Egyes ínyencek azt állítják, hogy íze a klasszikus dry ginhez képest sajátos.

A London dry gin fajtára a ginágazatban a legszigorúbb gyártói előírások vonatkoznak: a lepárlási fázisban nem lehet mesterséges aromákat hozzáadni; az etanol kizárólag mezőgazdasági eredetű lehet, és alkoholtartalma pontosan 95%-os kell, hogy legyen; a növényi eredetű aromákat csak a lepárlási folyamat elején lehet hozzáadni - bármely más gin fajtánál ezek az adalékanyagok a gyártás és a lepárlás során bármikor hozzáadhatók.

Száraz gin

A dry gin sok hasonlóságot mutat a nagyra becsült londoni dry ginnel, de a dry gin egy külön osztályba tartozik, és megérdemli, hogy közelebbről is megvizsgáljuk. A dry gin az édesített "Old Tom" ellentéte. A dry gin csak a szárazságot jelenti? Nem, bár ez a fő jellemzője, és egyben a legfeltűnőbb hasonlósága a londoni dry ginnel. A két termékkategóriát érdemes egymás mellett vizsgálni, mert a dry kifejezésnél több közös vonásuk van.

Például mindkét gin esetében lényeges, hogy nem adnak hozzá sok cukrot. Sőt, létezik a hozzáadott cukor tilalma is, de ezt nem mindig tartják be. Egyes fajtáknál például megfigyelhető egy kis mennyiségű, literenként 0,1-0,5 g cukor. Ezenkívül mindkét szeszes italt legalább kétszer kell lepárolni. A tiltott vagy csak mérsékelt cukor hozzáadásán kívül a párlatot botanikai anyagokkal kell dúsítani. Ezek mindenféle növény részei - a levelek, virágok, magok, gyümölcsök, gyümölcshéjak, kéreg, gyökerek, gallyak, fűszerek vagy gyógynövények. Mindkét ginfajta esetében csak egy összetevő kötelező: a borókabogyó, amelyről a párlat a nevét kapta.

A London dry gintől eltérően nem kell minden botanikai anyagot együttesen használni, és fokozatos ízesítés is lehetséges. Az is elterjedt, hogy a botanikai anyagokat külön-külön áztatják alkoholba, és hagyják őket macerálódni, mielőtt együtt desztillálják őket. A dry gin esetében továbbá három vagy akár több desztillációs eljárást is lehet alkalmazni, és a világ minden tájáról tetszőleges számú vagy számú összetevőt lehet választani. Néha a botanikai anyagok egzotikusak, míg más esetekben klasszikusak, ami nagy szabadságot hagy az aroma és az íz tekintetében.

A dry gin és a London dry gin közötti másik különbség, hogy a dry gin nem egészen olyan természetes - a törvény nem tiltja, hogy a párlatot "természetazonos" aromákkal dúsítsák. Továbbá a dry ginhez élelmiszer-színezéket is szabad hozzáadni. Így például megkínálhatja magát egy pohár kék ginnel, vagy rózsaszín vagy narancssárga árnyalatokkal színezett ginnel. Ez életet visz az eseménybe, színt a bárba vagy az otthoni bárba, és izgalmas lehetőségeket kínál az új koktélok és long drinkek számára.

Ha már a koktéloknál tartunk: a száraz gin ideális alkoholos italok keveréséhez és a világhírű gin & tonikhoz. Ugyanez vonatkozik természetesen a London dry ginre is. Ami az alkoholtartalmat illeti, legalább 37,5%-os alkoholtartalmúnak kell lennie. Nemzetközi viszonylatban a 40%-os alkoholtartalom a népszerű, bár az angolok vagy britek különösen kedvelik a 47%-os alkoholtartalmú gint, és még mindig felfedezhetünk magasabb, akár 60 vagy 70%-os alkoholtartalmú ivóerővel rendelkező változatokat is.

Hendrick's gin

A világhírű Hendrick's gin a híres skót whisky lepárló William Grant család ötlete volt. Még 1966-ban Charles Gordon - William Grant dédunokája - elment egy árverésre, és megszerzett egy 1860-as Bennet Stillt és egy 1943-as ritka Carter-Head lepárlót.

Felújíttatta ezeket a lepárlókat, de még 33 évnek kellett eltelnie, mire kitalálta, hogy mi a fenét fog velük kezdeni. 1989-ben megbízta Lesley Gracie-t, hogy találjon ki egy olyan elixírt, amely mindkét lepárlót felhasználja.

Tíz évvel később egy olyan folyadékot hoztak létre, amely mindkét lepárlót felhasználta, egy olyan gyártási folyamat révén, amely teljesen egyedülálló. Ebben a rendkívül szokatlan folyamatban a két lepárlóból származó párlatot rózsával és uborkával keverik össze, hogy egy olyan gint hozzanak létre, amely valóban nem hasonlít semmi máshoz.

A Hendrick's minden cseppje Lesley Gracie lepárlómester utasításai alapján készül a dél-airshire-i Girvan-i lepárlóüzemben.

Nincs még egy olyan ízű gin, mint a Hendrick's, mert nincs még egy olyan gin, mint a Hendrick's. Istenien sima, karakteres és kiegyensúlyozott, finom ízekkel; ez egy igazán kerek gin. A rózsa és az uborka infúziója csodálatosan kellemes virágos aromát és friss szájérzetet biztosít. A ginshop.hu Hendrick's gin webáruházban bármikor beszerezheti.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x) 

TOP 5