Skip to main content
hőszivattyú fűtés hűtés

A kép csak illusztráció (Forrás: Stockvault)

Fenntarthatóság alatt azt a folyamatot értjük, melyben az emberiség jelenlegi szükségleteinek kielégítése olyan módon valósul meg, hogy az nem veszélyezteti a környezet és a természeti erőforrások megőrzését az elkövetkezendő generációk számára. 

A fenntartható fűtési rendszerek esetében ez annyit jelent, hogy az energiahatékonyság javításával, valamint a fosszilis tüzelőanyagok megújuló forrásokra való cseréjével csökkentik a fűtéssel járó környezeti terhelést. Ismerjük most meg a fenntartható megoldások sztárját, otthonunk egyik leghasznosabb kellékét, a hőszivattyút!

Működési alapelvek

A hőszivattyú villamos energiát használ épületeink fűtéséhez és hűtéséhez. Működési elvüket tekintve hőt továbbítanak egyik helyről a másikra, attól függően, hol van rá szükség. Télen fűtést biztosít azáltal, hogy a hőt az épületen kívülről vonja el, és szállítja be épületünk belsejébe. Nyáron pedig hűtést biztosíthat, hiszen a hőt a beltérből a kültérbe juttatja. Ez gyakorlatilag ugyanazt a technológiát használja, mint a légkondicionáló berendezés, amely hűtőközeg segítségével hűti otthonunkat. Az egyetlen lényeges különbség egy légkondicionáló és egy hőszivattyú között az, hogy ez utóbbi fordított szeleppel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy fűtsünk is a segítségével.

Hőforrás tekintetében szivattyúnk a kinti levegőt vagy a talajból származó meleg hőjét használja fel, ezt mozgatja át egy hőcserélő felületen. Ez a hő elég meleg ahhoz, hogy a hőszivattyúban lévő hűtőfolyadék elpárologjon és gázzá alakuljon. A gázt ezután egy kompresszoron keresztülviszi – így megnövelve a nyomást –, majd a gáz, immár felmelegedve, egy belső hőcserélő felületen halad át. Ezt a hőt aztán rendszerünk vagy lakásunk belsejébe fújja, vagy központi fűtési rendszerünkbe továbbítja. Ez a fordított hűtési ciklus addig ismétlődik, amíg otthonunk el nem éri a termosztáton általunk beállított hőmérsékletet.

Miért is fenntartható?

Egy hőszivattyús rendszer több okból is elősegíti a fenntarthatóságot, hiszen általa mérsékelhetjük otthonunk villamosenergia-fogyasztását, csökkenthetjük a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását és a károsanyag-kibocsátást is.

Csökkentett villamosenergia-fogyasztás

A modern hőszivattyúk hatásfoka elképesztően magas, a hagyományos fűtési berendezésekhez képest. Még az elektromos fűtőberendezések is, legjobb esetben, száz százalékos hatásfokkal működnek, a hőszivattyús rendszerek akár ennek négyszeresére is képesek. Ez azt jelenti, hogy minden egyes egységnyi felhasznált villamos energiáért négy egységnyi hőenergia keletkezik, tehát négyszer olyan hatékony, mint a legtöbb otthonban található, hagyományos fűtési rendszer, így hetvenöt százalékkal kevesebb villamos energiára lesz szükségünk otthonunk felfűtésére.

Megújuló energiaforrásokra támaszkodik

Mivel egyre több villamos energiát állítanak elő megújuló energiaforrásokból, például nap- vagy szélenergiából, a hőszivattyúk működtetéséhez használt villamos energia maga is egyre tisztábbá válik. Működéséhez ráadásul olyan folyamatosan megújulót energiaforrásokat használ, mint a külső levegő hőmérséklete vagy éppen a talajhő, így nem támaszkodik az egyre dráguló, hagyományos energiahordozókra.

Kibocsátásmentes folyamat

A hőszivattyús rendszerek szépsége abban rejlik, hogy a folyamat során helyben nem keletkeznek káros kibocsátások, ezáltal nagyszerű módszernek számítanak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Mielőtt belevágnánk…

Egy ilyen berendezés telepítése előtt érdemes alaposabban körüljárnunk a rendszer jellemzőit, hogy megalapozott, hosszú távú döntést hozhassunk. Számít ugyanis, hogy milyen éghajlati jellemzőkkel rendelkezik otthonunk környezete, ez ugyanis hőszivattyúnk működésére kiemelt hatással lehet. A hőszivattyúknak különböző típusai vannak, melyek eltérő forrásból fűtik otthonunkat, kiépítési költségük, a rendszer összetettsége és a működés költségei pedig típusonként eltérőek lehetnek. Továbbá bekerülési költségként egy egyszeri, nagyobb összeggel kell számolnunk, mely utána hosszú évek hatékony működésével térül csak meg, de az idő múlásával egyre többet spórolhatunk általa.

Hőszivattyús rendszerrel fűteni otthonunkat ma már nem számít túlzó luxusnak, sokkal inkább környezettudatos és hosszú távú döntésnek, mellyel nemcsak pénztárcánk tartalmát, de bolygónk egészségét is megóvhatjuk. Tájékozódjunk alaposan, mielőtt kiválasztjuk a nekünk megfelelő rendszert, és ha elakadtunk, bátran kérjünk szakértői segítséget!

A kép csak illusztráció, forrás: Stockvault

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5