Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Első alkalommal beszélgettek kutatók egy bálnával, írja a PeerJ tudományos szaklap

A hír azonban nem csak emiatt érdekes, hanem azért is, mert a tudósok szerint ez a kommmunikáció segíthet a földönkívüliekkel való kapcsolatteremtésben is.

hirdetés

A UC Davis, az Alaszkai Bálna Alapítvány és a SETI kutatói egymással egyeztetve egy kísérletet végeztek, melynek kapcsán arra voltak kíváncsiak, válaszolnak-e a tengeri emlősök - a saját nyelvükön - az üdvözlő hívásokra.

Az Alaszka partjainál végzett kommunikáció azt mutatta, hogy egy Twain névre keresztelt púpos bálna többször is válaszolt az ún „kapcsolatfelvételi hívásokra“, majd az állat felúszott a hajóhoz és megkerülte azt.

A kutatók 36 alkalommal, eltérő időközökben sugározták a jelet, a bálna pedig minden egyes esetben reagált, válaszolt.

Fred Sharpe, a kutatás egyik munkatársa kifejtette: „Határozottan úgy éreztük, hogy meghallgattak minket”. A tudós ugyanakkor hozzátette, a felvett hang korábban egy olyan közösségtől került rögzítésre, melynek Twain is a tagja volt, így elviekben az is feltételezhető, hogy az állat saját magával folytatott kommunikációt.

A SETI nyilatkozata

Laurance Doyle, a SETI Intézet vezető kutatója, aki egyben társszerzője is a kísérlet alapján írt tanulmánynak, arra a következtetésre jutott, hogy az eredmény felhasználható az idegenekkel való kapcsolat felvételében is.

Szerinte minden intelligens faj egyben kíváncsi is, így keresi a lehetőséget, hogy értesülhessen, más faj is létezik a világűrben, ez pedig elvezethet oda, hogy jeleket küldve nekik, válaszolnak az embernek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rekordszámú veszélyeztetett bálna pusztult el szélerőművek miatt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: 12019 képe a Pixabay -en.

TOP 5