Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A maori király, Tūheitia, aki az Új-Zélandi lakosság jelentős részét képviseli, egyedülálló kezdeményezést indított: a bálnák jogainak emberi szintre emelését szorgalmazza. 

A királyi felhívás, amely csütörtökön látott napvilágot, a tengeri óriások védelmében szólal meg, különös tekintettel azok egészséges élőhelyének megőrzésére és populációjuk fenntartására, írja az MTI.

hirdetés

Az Új-Zélandi törvényhozás nem idegen a természeti elemek jogi személyiségként való elismerésétől; korábban már a Taranaki vulkán és a Whanganui folyó is hasonló státuszt kapott. A maori vezető most a bálnákat is ezen kivételezett csoport tagjai közé kívánja sorolni.

A kezdeményezéshez csatlakozott Travel Tou Ariki, a Cook-szigeteki őslakos törzsfő is, aki szerint a bálnák megóvása érdekében a hagyományos őslakos bölcsességet a modern tudomány eredményeivel kell összekapcsolni. Az őslakos vezetők hangsúlyozzák a védett tengeri területek kialakításának fontosságát.

Travel Tou Ariki szerint a bálnák nélkülözhetetlen szereplői az óceáni ökoszisztémáknak, és a populációjuk csökkenése veszélyezteti a tengeri élet érzékeny egyensúlyát. “Az idő sürget, hogy megvédjük ezeket a lenyűgöző lényeket, mielőtt már túl késő lenne,” mondta.

A bálnák, amelyek a Föld legnagyobb emlősei közé tartoznak, és amelyek közül néhány faj, mint például a kék bálna, akár 30 méter hosszúságot és 200 tonna tömeget is elérhet, különösen veszélyeztetettnek számítanak. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a nagy bálnafajok közül hatot veszélyeztetettnek vagy sérülékenynek minősítenek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rekordszámú veszélyeztetett bálna pusztult el szélerőművek miatt

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jack Drafahl képe a Pixabay -en.

TOP 5