Skip to main content

Hamburg/Budapest, 2011. december 25., vasárnap (MTI)

A szakértők évek óta gyanítják, hogy a sok fafajból álló, kevert állományú erdők jobbak, mint az egyetlen faj alkotta monokultúrák. Ezt svájci kutatók most számítógépes szimulációk segítségével be is bizonyították.

A jelenség különböző okokra vezethető vissza. Egyrészt a fajgazdag erdőkben előforduló különböző növényfajok hamarabb be tudják tölteni a például vihar által keletkezett lyukakat. Így ezek a sokszínű erdők hamar reagálnak a környezetben bekövetkezett változásokra - számolnak be Harald Bugmann, a Zürichi Műszaki Főiskola kutatója és kollégái az Ecology Letters című szaklapban.


Az eredmények rámutattak, hogy a növények fényért folytatott versengése pozitív hatással van az erdők termelékenységére. A kutatók szerint a mostani eredmények számos európai erdőre helytállóak - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).
Az egy fajból álló monokultúrák különösen sérülékenyek a viharok, kártevők, betegségek okozta károkkal szemben. Habár a fák gyorsan nőnek, tömegesen pusztíthatják őket a kártevők, és nincs más faj, amely helyettesíthetné a betegeket.
Egy összefüggő, természetközeli erdőnek a kutatók szerint nagyobb az ellenálló képessége. Amennyiben több fafaj alkotja az erdőt, összetettebb a talajt átszövő gyökérzet, így például a talaj is stabilabb.
    A számítógépes modell tetszőleges időpontban képes képet alkotni egy erdő fejlődéséről - írják a kutatók. A modell alapján ki lehet számítani a különböző fajösszetételű faállományok gyarapodását, ezáltal jól vizsgálható a biológiai sokféleség és a termelékenység közti összefüggés. A modellben 30 fafaj van, és számos éghajlati körülmény szimulációjára képes.
Következő lépésként a modellt ki szeretnék terjeszteni további európai erdőkre, és azok jövőbeli fejlődéséről információt nyerni.

 

MTI 2011. december 25., vasárnap 8:14

TOP 5