Skip to main content

Kevesen tudják, de Alfred Hitchcockot Daphne Du Maurier novellája mellett megtörtént események is inspirálták a filmtörténelem egyik legemlékezetesebb horrorfilmje, az 1963-as Madarak elkészítésére. 1961-ben a kaliforniai Monterey Bay partjainál támadtak meg tömegesen embereket tengeri madarak, láthatóan minden különösebb ok nélkül, hasonlóan ahhoz, ahogy két év múlva a filmvásznon. Tengerbiológusok azóta keresték az állatok megmagyarázhatatlan viselkedésének okát, és most elő is álltak a magyarázattal. [1]


„Meggyőződésünk, hogy mérgezés játszott közre a madarak viselkedésében"– mondta [2] a USA Todaynek a kutatást vezető Sibel Bargu, a Louisiana State University biológusa. A kutatócsoport újra elemezte az ötven évvel ezelőtti esetből fenn maradt mintákat: megvadult madarak és más állatok tetemeit, alga-, plankton-, és vízmintákat. Egy mérgező alga nyomait fedezték fel a planktonminták 79 százalékában. Ez a plankton a tengeri élővilág táplálékláncának az alapját adja, és a méreg a madarak szervezetében az idegrendszert súlyosan károsító savat termelt, ami zavarodottságot, rohamokat és végül halált okoz. A kutatók szerint ez a méreg állhatott a madarak hirtelen támadt agressziója hátterében.

Nyitott kérdés azonban, hogy az óceánban aránylag kisebb számban élő mérgező algák mitől szaporodtak el hirtelen annyira, hogy a mérgük az egész táplálékláncon végigvonulva ilyen súlyos hatással legyen a madarakra. A kutatóknak két teóriájuk van, az egyik szerint a vízbe jutó műtrágyákban levő vegyületek, a másik szerint szennyvíztisztító tartályokból kiszivárgó vegyszerek hatására szaporodtak el végzetesen az egyébként is az ebben a környezetben élő mérgező fajok.


index.hu, 2011-december-30-,-péntek-16-49
http://index.hu/tudomany/2011/12/30/megfejtettek_a_madarak_rejtelyet/

TOP 5