Skip to main content

Romák készítenek laptop táskákat vesszőből a Borsod megyei Szendrőládon. Az ötletgazda El-HassanRóza képzőművész, aki a KuglerArtban mutatta be különleges tárgyait. A vesszőből készült dísz- és használati tárgyakra lenne igény, még Bécsbe is rendelnének belőlük, de a termelés beindításához több pénzre lenne szükség. Nézze meg videónkat, amelyből kiderül az is, hogyan készül a szilács.

{flvremote}http://videa.hu/videok/film-animacio/laptop-taskak-vesszobol-el-hassan-roza-8qhGMHSNGNIfJBBJ{/flvremote}

Forrás: sosinet.hu

 

(Szerkesztő megjegyzése: Üdvözöljük ezt a kezdeményezést már csak azért is, mert ez a munkavégzés nem igényel nagyobb szaktudást, így sok ember könnyen betanítható, azaz csökkenthető a munkanélküliség. A megoldást különben igen ötletesnek találjuk, ami azt is jelenti, hogy más használati tárgyak is kialakíthatók véleményünk szerint vesszőből. Hagyományosan uis csak kosarakat szoktunk venni vidéken, pl. Tiszafüreden a várost kettészelő út mentén, de nyilvánvaló, hogy a kizárólag természetes anyagból készült eszköz kiválthatja a műanyagból készült változatot. Így pl. szennyestartó, fonott tálca, kutya-macska kosár, bútor is készíthető, vagy más eszköz is, pl. bolti berendezés. Ennek pedig azért van jelentősége, mert a műanyag csak több száz év múlva bomlik le, felesleges  hulladékhegyeket képezve, melynek kezelése, újrahasznosítása további igen súlyos probléma. Arról nem is szólva, hogy a műanyag eszköz gyártása felesleges erőforrások felhasználásával és így az üvegházhatást növelő káros anyag kibocsátással jár. Mindez elkerülhető, ha természetes anyagokat használunk fel.

Hasonló megoldásokról már mi is beszámoltunk, pl. a fenntartható fejlődésről írt oktatási segédlet idevágó részében a bambuszból készült lap-topról, Az Ötlet a fenntartható fejlődésben, 4. oldal / 11 alatt.

A vessző különben a hagyományos paraszti gazdaságban mindig is felhasználható volt, így pl. a komposztáló kasról írt cikkünkben készült fotó is jól illusztrálja, mi mindenre jó ez a természetes anyag. http://utajovobe.eu/hirek/%C3%A9lelmez%C3%A9s/96-komposzt_kas Ez a cikkünk olyannyira sikeressé vált, hogy több olvasónk is jelezte, a budapesti társasházak kihasználatlanul álló kertjeiben tavasszal felállítanak kast, és ott termelik egész évben a paradicsomot. Ezért sem kell a piacon fizetni.

Visszatérve a fonott lap-top táskára. A cikk ír arról, hogy pénz kellene munkahely teremtésre. E célból nyilvánvalóan a romák felzárkóztatásáért küzdő non-profit szervezetek segítségét kell kérni az államiak mellett, hogy piacot szerezzenek a készítőknek. Azt sem tartom azonban kizártnak, hogy a kormány által újonnan felállítandó őstermelői piacokon maguk a romák árusítsák portékáikat. Az elv egyszerű, ahol a zöldség eladható, ott kosárra is szükség van. A Lehet-téri piacon pl. biztos lenne erre igény. Vidéken pedig akár a főutak mellett is értékesíthető fonott áruféleség, így pl. Tiszafüreden a bográcsok és a giccses kertitörpék mellett mindig is jól megfért a fonott áruféleség is.)

TOP 5