Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: Aki bővebben szeretne olvasni a talajról, kattintson az oktatási segédlet Élelmiszerválság/A mezőgazdaság jelentősége c. részére a 5. oldal / 11 oldalon. http://goo.gl/9YHkI )

Az AGRO.bio Hungary Kft 2001-ben kezdte meg a működését. Azóta olyan talajbaktérium termékcsaládokat kezdett el fejleszteni, mely világszabadalommá vált. A termék 42 országban jelent meg, köztük Amerikában, Dél-Afrikában és Kínában is. A fejlesztést és a piacra lépést 15 éves kutatómunka előzte meg.

 

A hétköznapi ember számára a talaj egyszerűen talaj, így nem tudja, hogy az egy élő, adott esetben igen bonyolult szervezet is egyben. Ha a talajban nem dolgoznak megfelelő baktériumok, az nem is él, élhet, így zöldséget sem termeszthetünk rajta, ott állattartás sem folytatható. Mindennek az alapja, az origója tehát a talaj, a jó termőföld.

Nem véletlen, hogy ez mekkora kinccsé kezd válni bármely európai országban, hisz a nagyüzemi mezőgazdaság sok helyen már teljesen tönkretette a talajt, így azt regenerálni kell. Ebben segíthet az új termék.

Mi a részünkről a biogazdálkodás mellett voksolunk, így egyáltalán nem vagyunk hívei a vegyszeres mezőgazdasági termelésnek. A probléma csak az, hogy az egész országot, ha vegyszermentes mezőgazdasági termékkel szeretnénk ellátni, igen nehéz lenne, így az ember a XX. század elején világszerte arra a következtetésre jutott, hogy a mezőgazdaságban a vegyszerek felhasználását megvalósító rablógazdálkodást kell folytatni, ami egyet jelentett a föld kizsigerelése mellett a minél előbb megnövesztett – és persze hitvány minőséget felvonultató – növények termesztésével, állatok tenyésztésével. Az intenzív mezőgazdasági termelést folytató termelők ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy ha nem lenne műtrágya, növényvédőszer, egyszerűen képtelenség lenne a Föld 7 milliárdra duzzadt lakosságát eltartani. Ráadásul pár évtizede mentőövet is dobtak az emberiségnek, a génmanipulát élelmiszereket. Ezt aztán végleg elutasítjuk, ahogy teszi ezt kitartóan Magyarország is Európán belül, bármennyire is nagy a nyomás kis országunkkal szemben.

Miközben a „szakmai viták” zajlanak, sokan felismerték, így pl. Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft szakmai igazgatója, hogy a talajt, ha már részben vagy teljesen tönkretették, rehabilitálni kell. Ehhez kiváló termék a magyar szabadalom. Tavaly a cég magánszemélyek, kisebb közösségek részére is kifejlesztett terméket, melyek városi díszkertekhez, balkonládákhoz, virágcserepekhez, közösségi közterületek „műveléséhez” ajánlottak.

Az élő talajnak egyértelmű jele, ha abban találunk gilisztát. Ha ezen hasznos élőlények már nem élnek az általunk tönkretett városi földben, szerezzünk be néhányat. Ha elkezdjük a városi földünk, kertünk rehabilitációját, építését, a giliszták jelzik majd, milyen is a talaj minősége. Ha jól érzik magukat a férgek, a talaj is jól működik.

Ha a fenti termékkel sikerült talajunk állagát javítani, elkezdhetjük a konyhai hulladékunk értékes talajjavító anyaggá fejlesztését. Így nem képzünk hulladékot, a salátalevél és a krumplihéj pedig visszatér oda, ahonnan elindult. Kövessük, másoljuk tehát a természet alapelveit, leginkább azt, hogy „Minden tart valahová”.

Hogy hogyan kell/lehet a konyhai hulladékot felhasználni, olvassa el cikkünket a komposztáló kasról: http://www.utajovobe.eu/hirek/%C3%A9lelmez%C3%A9s/96-komposzt_kas

Mindez azonban semmit sem ér, ha gyermekeinknek nem mutatjuk be a műveleteket a kertben, vagy legalább nem hívjuk fel a figyelmüket az ezzel kapcsolatos cikkekre, oktatófilmekre.

Béer

Ajánlott irodalom:

A városi kert – fenntartható élelmiszertermelés a válság ellenére a városban - http://www.utajovobe.eu/hirek/%C3%A9lelmez%C3%A9s/173-varosi_kert

Akvaponia - Fenntartható élelmiszertermelés? - http://www.utajovobe.eu/hirek/%C3%A9lelmez%C3%A9s/163-akvaponia_fenntarthato_elelmiszertermeles

7. Komposztálás - A HuMuSz filmje - {flvremote}

{/flvremote}

DIRT! The Movie TRAILER - {flvremote}

{/flvremote}

TOP 5