Skip to main content

Futótűzként járta körbe a világsajtót a röntgenszemű kínai fiú, Nong Juhuj története az elmúlt napokban, a bulvárlapok kikiáltották X-mannek, csillaggyereknek és földönkívüli hibridnek is. A hírek szerint Nong úgy lát a sötétben, mint egy macska, és ezt videón is bizonyítja, ahol egy elsötétített szobában kitölt egy kérdőívet, matematikai feladatokat old meg és kártyalapokat ismer fel, amit egyébként emberi szem képtelen lenne elolvasni a sötétben.

A hír valójában 2009-es, akkor foglalkozott vele a kínai állami tévé is, csak most érte el a nyugati média ingerküszöbét, amikor a fiúról készült videók megjelentek a YouTube-on, és ott napok alatt több millió letöltést értek el. Hamar kiderült az is, hogy független orvosok, szemészek, genetikusok azóta sem vizsgálták meg Nong különleges látását, így mindenki kénytelen az egyébként könnyen hamisítható videóra, illetve a kínai Dahua város kórházának szemészeti szakvéleményére hagyatkozni.


A macskák az éjjeli látásukat a retroreflektor hatásnak köszönhetik, és valójában teljes sötétben ők sem látnak, csak nagyon gyenge fényviszonyok között. Ezt úgy érik el, hogy a szemükben levő vékony sejthártya, a tapetum lucidum visszatükrözi a szembe jutó fényt annak forrása felé (ezért tűnik úgy, mintha világítana a szemük sötétben). A beérkező és a visszavert fény között interferencia lép fel, felerősítik egymást, és a jel így éri el a retinát, ami a nagyon gyenge fényforrásokat is képes így érzékelni. Hogy Nong szemében is valami hasonló mechanizmus működik-e, azt nagyon egyszerű lenne leellenőrizni, de ez a kínai videóban nem történik meg. Nong szemei kékek, ami roppant ritkán fordul elő távol-keletieknél, ráadásul az orvosok szerint sötétben kékeszölden fluoreszkálnak, ha fény éri őket, pont ugyanúgy, mint a macskáknál. Igaz, ezt videón nem sikerült rögzíteni.

A LiveScience által megszólaltatott szakértők szerint kizárt, hogy egy embernél ilyen mutáció alakuljon ki egyik generációról a másikra. Az evolúció ennél sokkal kisebb lépésekben dolgozik, és nagyon sok időre lenne szükség ahhoz, hogy működőképes tapetum lucidum alakuljon ki egy ember szemében. Nong macskaszemei a tudósok szerint nagyjából olyan abszurdak, mintha egy ember szárnyakkal születne, ilyen mutáció ennyire hirtelen nem jöhet létre. A tudósok szerint a jelenség magyarázata inkább az lehet, hogy Nong retinája különlegesen gazdag a pálcika típusú fotoreceptorokban, amelyek az emberi szemben a gyenge fényben látásért felelős, de színeket nem érzékelő sejtek. Tanárai szerint Nong nem érzi magát jól napsütésben, hunyorog, és homályos látásra panaszkodik, ami a túlérzékeny szem jele lehet.

(forrás: Index)

TOP 5