Skip to main content

Földünk népeinek mintegy fele városokban él, egyre több időt töltünk itt, falak között. Egyre kevesebbet tudunk a növényekről, és kevesebb az időnk velük törődni.

Legtöbbünk meglepődne mindazon lehetőségeken, előnyökön, amit a növények jeletenek, egészségesebbé és boldogabbá tesznek több már bizonyított módon:


Napjainkban a  „Sick Building Syndrome’, vagyis a Beteg Épület Szindróma, egy igen gyakori orvosi problémává kezd válni.

A jellemző tünetei a fejfájás, a bőr szárazsága, szem irritáció, fáradság-érzet, figyelem jelentős csökkenése, koncentrálási nehézségek, zavartság , feszültség érzése, hangulat változékonysága, hangulatzavar, közönyösség, rossz közérzet, hőhullámok, orrdugulás, viszketés, torokirritáció, köhögési inger, légzési nehézségek (aszthma)

Az okok? A műanyagokkal és más ártalmas vegyi termékekkel teli világunk által okozott beltéri légszennyezés. „Több mint 300 különböző illó anyagot találtak az irodai levegőben, többek között gomba mérgek és gomba spórák”, mondta Ronald Wood a sydney-i Műszaki Tudományegyetem Környezetvédelmi Tanszékéről. Elmondta továbbá, hogy szennyező anyagok válnak le a falfestékből, ragasztóanyagokból, vagy az új bútorokból is.


Általános elvként fogalmazható meg: érdemes visszatérni a természetes világításhoz, szellőztetéshez, a növényzet és a víz természetes kondicionáló hatásához. TÉNY: A szobanövények bizonyítottan mintegy negyedével csökkentik tartósan a Beteg Épület Szindróma tüneteit. (Agrártudományi Egyetem, Oslo, Norway)


A NASA mintegy 2 évet töltött 19 különböző szobanövény tanulmányozásával, elsősorban a 3 leggyakoribb beltéri szennyezés eltávolításában betöltött szerepüket vizsgálták: benzol, formaldehid, triklorotilén.

- Benzin (Benzol): megtalálható több alapanyagban is, mint a gázolaj, tinta, illóolaj, festékek, gumi, mosószerek, robbanóanyagok, gyógyszerek = irritálják a bőrt és a szemeket.
- Triklóretilén (erős oldószer):az ipar használja, nyomtató patronok, festékek, lakk, ragsztók
- Formaldehid: tisztító hatóanyag = irritálja a nyákahártyát, a szemet, orrot, torkot.

Ezek a vegyületek savasítják a testünk PH értékét és kálciumot vonnak el a csontokból, mely a véráramba kerül. És mert ez a „toxikus trió” főként a házépítéseknél és a belső dekorációnál használatos anyagokból származik, nagyon valószínű, hogy az átlagember erősen kitett a mérgező hatásoknak.


Vizsgált növények:
Hedera e.g :89.8 %-át távolítja el a benzolnak
Dracaena: 70.0 %-át távolítja el a benzolnak
Spathyphyllum: 23.0 %-át távolítja el a trikóretilénnek

A NASA kutatói megállapították, hogy sok szobanövény nagyon hatékony a káros vegyületek eltávolításában, ezáltal javítva közérzetünket, és védve csontjainkat.

A beltéri növények akár 30%-kal csökkenthetik a fáradtságérzést, a köhögést, fájó torkot és más hideggel kapcsolatos betegséget. (Dr Tove Fjeld, Agrártudományi Egyetem, Norvégia)

A növényekkel teli szobák 50-60%-kal kevesebb levegőben szálló penészt és baktériumot tartalmaznak, mint a növények nélküli szobák. (John C Stennis, Környezetvédelmi Laboratórium, Dr B.C. Wolverton)


Ez a kutatás rávilágított, hogy a növények több káros vegyületet elszívnak a levegőből – nagyon hatásos légtiszítóként működve. A növények levelei, szára és gyökerei egy olyan ökoszisztémát alkotnak a mikroorganizmusokkal együtt, amely a növények gyökereiben él és ez az ökoszisztéma kiszűri a káros vegyi részecskéket a levegőből, beleértve azokat a vegyületeket is, amelyek allergiához, légzési problémákhoz, sőt akár a rákhoz is kapcsolhatóak.

A légkondicionálás és a fűtés túl szárazzá tehet egy helyiséget – ez a környezet vonza a port és olyan tüneteket okoz, mint a száraz torok, aszthma, ekcéma, fejfájás, folyó orr.

A növények visszahozhatják számunkra a normális életteret, az egészséges páratartalom szintjét, amint a növények párát engednek a levegőbe. Ez a folyamat visszaállítja a légkondícionált vagy fűtött helyiségek páratartalmát a természetes szintre, miáltal a testünk sokkal kellemesebben érzi magát, csökkennek a káros hatások tünetei.


Összegzés: A növények telepítése az egyik legígéretesebb módja a Beteg Épület Szindróma enyhítésének.

Fenti cikk Kovács Andrea a Green Fortune Magyarországi képviselőjének a Lakástrend kiállításon elhangzott előadásának első, rövidített részlete. A fotók a Green Fortune zöldfalai.


Forrás: Zöldfal blog

TOP 5