Skip to main content

Újabb tömeges kihalással kell szembenéznie a világnak a következő évszázadban, ha a fajok eltűnése a mostani ütemben fog tovább haladni – állítja a Nature magazinban megjelent új tanulmány.

A világ kormányainak természetvédelmi törekvései ellenére állatfajok ezreinek kell a kihalással farkasszemet néznie évente. A Nature azt találta, hogy a kétéltűeket - az osztály tagjainak 41 százalékát - fenyegeti leginkább az eltűnés veszélye. Kicsit szerencsésebbek az emlősök és a madarak, náluk „csak” a fajok 26, illetve 13 százaléka fenyegetett. Az élőhelyek lepusztulása és elvesztése, az emberi aktivitás (vadászat) egyre intenzívebbé válik, ez pedig veszélyezteti a vadvilág fenntarthatóságát. A tanulmány szerint a természet pusztításában a klímaváltozás is egyre nagyobb szerepet fog vállalni.

hirdetés

A jelenlegi számítások azt feltételezik, hogy a kihalási ráta az összes létező faj esetében 0,01 és 0,7 százalék között van évente. Ez a szám első látásra nem tűnik soknak, ha azonban nagyobb időintervallumot nézünk, akkor a helyzet súlyosabbnak számít. Ilyen ütem mellett ugyanis a fajok 75 százaléka el fog tűnni az elkövetkező néhány száz évben. A trend nem számít újnak: az elmúlt három és fél milliárd évben a Földön élt fajok 95 százaléka halt már ki.

A Természetvédelmi Világszövetség által összeállított Vörös Lista 46 ezer súlyosan veszélyeztetett fajt számolt össze, de a pontos szám ennél jóval nagyobb lehet. A tényleges veszély felméréséhez pontosan ismerni kellene, hogy hány állatfaj él bolygónkon.  A becslések alapján a különböző állat-, növény-, és gombafajok száma összesen 2 és 50 millió között lehet. Több állatcsoportról – rovarokról, halakról – ráadásul nagyon keveset tudunk. Aggasztó, hogy rengeteg ismeretlen faj található az emberi behatás miatt pusztuló élőhelyeken, így még azelőtt kihalhatnak, hogy a kutatók felfedeznék őket.

„Eddig összesen öt tömeges kihalás történt, előidézőik minden esetben geológiai és csillagászati események voltak. Az elkövetkező hatodik azonban már száz éven belül megtörténhet és kizárólagos felelőse az ember lesz” – összegezték a tanulmányt a kutatók.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: A tigris (Panthera is súlyosan veszélyeztetett faj, Forrás: WWF

TOP 5