Skip to main content

Nemcsak az emberek, hanem a kutyák és a farkasok is felismerik, ha igazságtalanul bánnak velük.

 

Az állatok "sztrájkolnak", ha egy feladatért rosszabbul jutalmazzák őket, mint fajtársaikat - írják osztrák kutatók a Current Biology csütörtökön megjelent számában.

hirdetés

A Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének munkatársai, Jennifer Essler és kollégái ugyanolyan körülmények között felnőtt kutyák és farkasok körében vizsgálták, hogy érzékelik-e az igazságosságot - írja az MTI.

Az állatokat először megtanították, hogy egy jelre megnyomjanak egy gombot, amiért cserébe mindig egy jutalomfalatot kaptak. Később a két állat közül - amelyek láthatták egymást a szomszédos boxokban - csak az egyik kapott ínyencfalatként nyers húst a gomb megnyomásáért, a másiknak be kellett érnie valamilyen szárított eledellel.

Az igazságtalan elbánásban részesített állatok közül ekkor a farkas és a kutya is beszüntette az együttműködést a trénerrel, nem voltak hajlandók tovább részt venni a kísérletben.

Amikor ugyanezt nem párban, hanem egyedül játszották el az állatokkal, akkor azok nem tagadták meg az együttműködést, tehát a páros kísérletekben nem a jutalom hiánya, hanem az igazságtalanság miatt sztrájkoltak a négylábúak.

A kísérlet után a méltánytalanul kezelt farkasok távolságot tartottak az emberektől, a kutyák azonban nem. Úgy tűnik tehát, hogy az ember legjobb barátja nem veszi annyira zokon az igazságtalanságot, mint vadon élő rokona - mutatnak rá a kutatók.

A kutyák esetében már korábbi kutatásokban is észlelték jelét az egyenlőtlen elbánás rosszallásának. Ezt azzal szokták magyarázni, hogy a háziasítás során az állatok lassan, de biztosan igazodtak az emberekhez.

Úgy látszik azonban, hogy az igazságérzet a kutyák és a farkasok különválása előtt, már a közös ősnél létrejött - vonták le a következtetést a Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - KA kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5