Skip to main content

keselyűteknős a csatornában 

Félelmetes vadász bukkant fel az amerikai Fairfax egyik lakóövezetében.

A nagy, zömök fejétől, az erős állkapcsoktól és a keselyűszerű csőrétől az itt élők nagyon megijedtek.

hirdetés

A legnagyobb édesvízi teknősfajok egyike

A fairfaxi rendőrség hétfőn kapott bejelentést arról, hogy egy „óriási, ijesztő teknőst" láttak a helyiek az egyik lakónegyed csapadékvíz-visszatartó tavában, amitől komolyan megrémültek. A szakemberek a helyszínre vonultak, ahol gyorsan szemügyre vették a legnagyobb édesvízi teknősfajok egyikét, egy keselyűteknőst.

A teknős valószínűleg egy kedvtelésből tartott állat lehetett, amelyet a tulajdonos dobott el, miután túl nagyra nőtt

– mondta J.D. Kleopfer, Virginia állam herpetológusa a The Washingon Post online porálnak, aki segített az állat megmentésében. – Megállapítottuk, hogy az aligátorokteknős-félék családjának egyik tagjához „van szerencsénk", egy körülbelül hatvan kilogrammos keselyűteknőshöz.

Kleopfer szerint a teknős csak nemrégiben mehetett először a lakótelep közelébe, mert ahogy egyre termetesebb lett, valószínűleg túl kicsinek találta a tavat. Hozzátette, hogy igen ritka, ha egy kifejlett aligátorteknős sok időt töltene a szárazföldön, mert az állat szívesebben tartózkodik a folyófenéken.

Elérhetik a több mint száz kilogrammot

A keselyűteknős a legnagyobb édesvízi teknősfajok egyike; a hímek hátpáncélja akár 80 centiméteresre is megnőhet, testtömege elérheti a 113 kilogrammot. Ez a példány – akit a megmentői Lord Fairfax-nek kereszteltek – egyelőre még nem érte el ezt a „versenysúlyt".

Az állat a nevét nem véletlenül kapta az aligátoroktól, hiszen a két állat nagyban hasonlít egymásra az erőteljes állkapcsukat illetően

– mutatott rá Kleopfer. – A keselyűteknős a legerősebb harapással rendelkező teknős, és egyben a legerőteljesebb harapással bíró állatok egyike.

Hozzátette: ha egy ember beleteszi az egyik ujját a szájába és az állkapcsa lecsukódik, akkor az jó eséllyel eltörik vagy még rosszabb.

A nagyra nőtt teknős végül a Virginiai Állatkertbe került. Jelenleg még karanténban van és megfigyelik. A szakemberek szerint azonban miután fogságban nevelkedett, ezért nem engedhetik vissza a vadonba.

A hosszú életű, sajátos étrenddel rendelkező keselyűteknős leginkább az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén, a Mississippi völgyében, attól keletre és nyugatra, valamint északra Indiana és Iowa államokban fordul elő. 

Fontos azonban, hogy a vadon élő állatok szakértői szerint az aligátorteknősök nem jelentenek veszélyt az emberekre.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: J.D. Kleopfe herpetológus a nagyra nőtt példánnyal, FORRÁS: VIRGINIA DEPARTMENT OF GAME AND INLAND FISHERIES

TOP 5