Skip to main content

mutáns rák temető Procambarus virginalis 

Szűznemzéssel szaporodó mutáns édesvízi rákok szálltak meg egy temetőt Antwerpenben – írja az IFL Science tudományos portál.

Procambarus virginalis nevű faj normál esetben nem található meg a természetben, a 90-es években német állatkereskedők tenyésztették ki. Egy mutáció révén képessé vált a partenogenezisre, vagyis szűznemzésre.

hirdetés

Ez azt jelenti, hogy képes aszexuálisan szaporodni, a nősténynek nincs szüksége hímekre. A módszerrel tulajdonképpen egy példány a saját klónjait hozza létre.

EZ AZÉRT AGGASZTÓ, MERT EGYETLEN EGYED RÁKOK EGÉSZ SEREGÉT KÉPES „LEGYÁRTANI", AMIK AZTÁN MEGSZÁLLJÁK A TERMÉSZETES ÉLŐHELYEKET, DE BEHATOLNAK A TELEPÜLÉSEKRE IS.

Procambarus virginalis globális populációi ma egyetlen példányra, egy 2018-ban kiszabadult nőstényre vezethetők vissza.

Egyelőre nem világos, hogy a belga temetőt megszálló nőstény rákok honnan származnak, de vélhetően szülőjük szintén egy akváriumból szökhetett meg. Az állatok teljesen ellepték a temető környékén lévő tavakat, patakokat.

A 10 CENTISRE MEGNÖVŐ RÁKOK EGY MÉTER MÉLYRE KÉPESEK ÁSNI A TALAJBAN, ÉS EZZEL NEM CSAK A TEMETŐT TESZIK TÖNKRE, HANEM A HELYI ÖKOSZISZTÉMÁT IS.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mit kezdjenek a temetőt hatalmukba kerítő rákokkal. Spanyolországban néhány évvel ezelőtt történt hasonló eset, ott méreggel irtották ki a betolakodókat, a szigorú belga jogszabályok azonban tiltják ennek a módszernek az alkalmazását.

A szakértők keresik a lehetséges megoldásokat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép forrása: RANJA ANDRIANTSOA

TOP 5