Skip to main content

Skócia ökoszisztéma rewilding 

Az angol "rewilding" kifejezés a földterületek természetes vagy a természeteshez közeli állapotának visszaállítására utal.

A nagy lakossági támogatást élvező Skót Újjáépítési Szövetség irányelvei szinte mindegyik politikai párt körében népszerűek, így nagy a valószínűsége, hogy a májusi parlamenti választásokon győzedelmeskedő oldal programjának is része lesz a skót táj fenntarthatóbb és természetközelibb újjáépítésének terve.

hirdetés

Az ambíciózus tervek szerint az országhoz tartozó közös földterületek egyharmad része "újjáépülne" egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb módon, ami többek közt a természetet kímélő mezőgazdaságot, erdőgazdálkodást és halászatot eredményezne.

A VÍZIÓ MEGVALÓSULÁSA NEMCSAK A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG MEGÓVÁSÁT SEGÍTENÉ ELŐ, DE AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS KÁROS HATÁSAIT IS LASSÍTANÁ AZ ORSZÁGBAN.

Skócia tengervizeiben például part menti helyreállítási zónákat hoznának létre, ahol tilos lenne a kotrós és a vonóhálós halászat. A szervezet ezenkívül ösztönözni az olyan őshonos állatok visszatelepítését is, mint a hód vagy a hiúz.

A világszerte népszerű ökoszemlélet, a rewilding támogatói szerint a fajok kihalása és a klímaváltozás a Föld minden életét veszélyezteti. A természetnek azonban megvan az ereje, hogy meggyógyítsa önmagát. Erről szól az újjáépítés, ami az ökoszisztémák helyreállítását jelenti addig a pontig, ahol a természet már gondoskodhat önmagáról.

A cél a természetes élőhelyek kialakítása, a folyószabályozások csökkentése és az önnfenntartó, természetalapú gazdaságok létrehozása. Egy olyan virágzó ökoszisztéma létrehozása, amely jövőt biztosít a helyi közösségek számára.

A skót szervezet tervei szerint a közeljövőben megalakuló kormánnyal, a földtulajdonosokkal, a közösségekkel, és a különböző érdekcsoportokkal folytatott együttműködést keretében alakítanák ki a táj újjáépítéséről szóló menetrendet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gene Taylor fotója a Pexels oldaláról

TOP 5