Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

A Lordok Háza szerint Mr. Bean, a népszerű színész, hozzájárult az elektromos autók lassú terjedéséhez Nagy-Britanniában, írja a The Telegraph. 

Rowan Atkinson, akit a Fekete Vipera és a Mr. Bean című sorozatokból ismerhetünk, a környezetvédelmi és éghajlatváltozási bizottság keddi jelentése szerint részben felelős az elektromos autók vártnál gyengébb eladásaiért.

hirdetés

Atkinson korábban elmondta, hogy a villanyautók „csodálatos szerkezetek”, gyorsak és csendesek, de úgy véli, hogy a „mézeshetek” lassan véget érnek, és jobb döntés lehet megtartani a régi benzinmotoros autót, mint venni egy új elektromosat.

Rishi Sunak miniszterelnök karbonkibocsátással kapcsolatos stratégiája következtében betiltják az új benzin- és dízelüzemű gépjárművek forgalmazását 2035-től az Egyesült Királyságban. Bár a kormány célkitűzései szerint ez ösztönözni fogja az autósokat az elektromos járművek vásárlására, kétségtelen, hogy az átállás lassabb, mint anno remélték.

A vitát tovább bonyolítja, hogy Rowan Atkinson a cikkében kritizálta a jelenleg használt lítiumion akkumulátorokat is, és a hidrogén használatát jobb megoldásnak tartja. Így az elektromos autók terjedésének kérdése továbbra is aktuális és vitatott marad.

A világhírű színészt többen is kritikával illették

Így pl. a Green Alliance zöld képviselőcsoport, mely szerint a The Guardianben írt véleménycikke mélyítette el igazából a helyzetet. Ott Mr. Bean azt írta, amikor e-autót vett, még nem tudta, de úgy érzi, hogy átverték.

Simon Evans, a Carbon Brief munkatársa pedig egyenesen azzal „vádolta“ meg Atkinsont, hogy nem ismeri fel vagy el, milyen környezeti előnyökkel bír az e-autók vétele és használata.

A kedden ismertetett képviselőházi jelentés azonban azt is kijelenti, hogy nemcsak a színész kritikájára vezethető a gyenge értékesítés. Egyelőre magasak a beszerzési költségek és nem elégséges a töltőállomások száma sem, - így előfordul, hogy töltés közben összeverekednek a fogyasztók, ez pedig sok vevőt visszatart attól, hogy villanyautóra váltson.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Mr. Bean újból kritikával illette az elektromos autózást

Rowan Atkinson szerint nem a legjobb alternatíva az elektromos autó

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By Gerhard Heeke - Photo taken by Gerhard Heeke., CC BY-SA 3.0, - wikimedia

TOP 5