Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Vignetteswitzerland.com az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács adatait elemezte, hogy megállapítsa, mely országokban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó közúti halálos balesetek száma. 

Kiderült, hogy Európában Romániában a legveszélyesebb vezetni, ahol a 2022-es statisztikák szerint 85,81 haláleset jut egymillió lakosra. De, mint a weboldal megjegyezte, van itt egy kis jó hír is, mivel „ez 10,26 százalékos csökkenés 2012-höz képest, amikor 95,62 haláleset jutott egymillió lakosra”, írja a travelandleisure.com.

hirdetés

A lista második legveszélyesebb célpontja Szerbia, ahol egymillió lakosra 82,65 közúti haláleset jutott. Ez azonban szintén jelentős csökkenést jelent a 2012-es adatokhoz képest, amikor az országban 95,01 közúti haláleset jutott egymillió lakosra.

Az öt legveszélyesebb európai országot Bulgária zárja a harmadik helyen, ahol egymillió lakosra 77,64 közúti haláleset regisztráltak; a negyedik helyen pedig Horvátország áll, ahol egymillió lakosra 71,20 közúti halálesettel számoltak.

Az ötödik Portugália, ahol egymillió lakosra 62,30 közúti haláleset jutott. Portugália számára azonban jó hír, hogy ez a szám 8,53 százalékos csökkenést jelent a 2012-es adatokhoz képest, amikor 68,11 közúti haláleset jelentettek egymillió lakosra.

Ami a legbiztonságosabb nemzeteket illeti, a tanulmány szerint Norvégia az első helyen áll, mivel itt mindössze 21,38 haláleset jutott egymillió lakosra, majd Svédország következik 21,72 közúti halálesettel. A harmadik legbiztonságosabb országnak az Egyesült Királyság bizonyult, ahol egymillió lakosra 25,89 közúti halálesetet jelentettek.

Hazánkban 55,22 haláleset jut egymillió lakosra vetítve, így Magyarország a kilencedik helyen zárt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jelentősen csökkent az elektromos autók értékesítése Németországban

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: G.C. képe a Pixabay -en.

TOP 5