Skip to main content

 

Hatalmas városi erdőket tervez az ENSZ a klímaváltozás megfékezésére: összesen félmillió hektárnyi területen alakítanának ki erdőséget, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia gyorsan növekvő városait.

A növénytelepítés javítja a városok levegőminőségét

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tervei szerint a két kontinensen zajló urbanizálódás mértéke hozzájárul a klímaváltozáshoz.

A növények telepítése javítana a levegő minőségén, csökkentené az áradások és hőhullámok kockázatát és megfékezné a talajpusztulást.

A New York-i klímacsúcson az ENSZ tárgyalásokat indított arról, ogy 2030-ra megvalósítsák a félmillió hektáros városi erdők tervét.

Simone Borelli, a FAO szakértője elmondta: "a kínai városok például nagyon gyorsan nőnek és húsz év múlva 20 vagy 30 százalékkal több ember fog bennük élni.

Hacsak nem kezdenek el tervezni most, olyan helyzetben fogják találni magukat, amelyben már túl késő lesz. A fáknak hosszú időbe telik, amíg megnőnek" - fejtette ki.

40 százalékkal is csökkenthetik a légkondicionálás költségét

Megfelelő kezelés mellett a városi erdők a levegő hőmérsékletét akár 8 Celsius-fokkal, a légkondicionálás költségét pedig akár 40 százalékkal is csökkenthetik a FAO adatai szerint.

Az terv, hogy Afrika és Ázsia 30 országának 90 városában támogassák a zöld területek kialakítását - fejtette ki Csü Tung-ju, a FAO igazgatója a szervezet közleményében.

A probléma különösen a száraz területeken nagy, ahol a klímaváltozás valószínűleg még érzékenyebbé teszi a városokat és a környező területeket a szárazságokra, a hőhullámokra, a szélsőséges szelekre, áradásokra és földcsuszamlásokra - mondta az igazgató.

2050-re a Föld népességének 70 százaléka lesz városlakó

Becslések szerint 2050-re a világ népességének csaknem 70 százaléka városokban fog élni, az urbanizáció környezeti hatásai pedig - elsősorban Afrikában és Ázsiában - lényegesen rosszabbodni fognak, ha nem születik megoldás - figyelmeztetnek a szakértők.

A FAO együttműködik a projekten a Kew Gardens világhírű angol botanikuskert és kutatóközponttal és a Cities Climate Leadership Grouppal (C40), a felmelegedés elleni harcban a világ mintegy 90 városát tömörítő szervezettel.

(Forrás: MTI/Reuters)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: WIKIMEDIA COMMONS

TOP 5