Skip to main content

Meglehet, hogy számunkra szokatlan az a tető, melyen fű és fák zöldellnek, azonban ez Norvégiában nagyon sokáig hagyományos tetőfedési eljárás volt. Habár a modern technológia nagyrészt háttérbe szorította ezt a hagyományt, azért még mindig sok helyütt találhatunk lombos háztetőket. A szokás a viking-kori és középkori norvég ősöktől ered, akik fűvel, virágokkal, sőt fákkal is benépesítették házaik tetejét.

Ez a tetőfedési módszer nemcsak a környezettel való harmonikus együttélést hirdette, de valójában kitűnő szigetelésnek is számított, segített összetartani a tetőszerkezetet és tartós is volt. A XVIII. századig majdhogynem minden norvég ház teteje zöldellt, azonban a hullámvaslemez, a cserép és egyéb építészettechnológiai fejlesztésekből adódóan ma már korántsem ilyen elterjedtek. Azonban a skandináv országban még most sem mennek annyira ritkaságszámba, hiszen vannak olyan hagyományőrzők, akik még mindig előszeretettel alakítanak ki miniatűr kerteket házuk tetején. De nem csupán magánemberek fedik be fűvel-fával a háztetőket, hiszen kültéri múzeumok, nyaralók és hegyi kunyhók is előszeretettel alkalmazzák ezt a megoldást.

Mi több, a hagyományőrző mozgalmat 2000 óta a Scandinavian Green Roof Association (Skandináv Zöld Tető Egyesület) is támogatja: a legmutatósabb zöld tetőzetek díjazásban is részesülnek. Természetesen a modern zöld és alternatív energia világában is fontos szerep jut a különböző zöldtető fajtáknak. Az intenzív zöldtetők valójában igazi, funkcionális kertszerű ültetvények: ide bármilyen a klasszikus kertben megismert növényt, elemet, díszítést alkalmazhatunk, úgy is mondhatnánk, hogy ezek komplett kerteknek számítanak.

Olcsóbb és több helyen alkalmazható megoldás az extenzív zöldtetők, melyek csupán egy 10-20 cm vastag telepítést adnak, és különösebb törődést nem igényelnek utólag. Még ez a kisebb megoldás is segíti a ház energia megtakarítását azáltal, hogy roppant erős hőszigetelő hatású, nem mellékesen a mikroklímára is jó hatással van. Pozitív adalék, mint ahogy a képeken is láthatjuk, a zöldtetők szépek, természetközeliek, és végül, de nem utolsó sorban segítik az állagmegóvást és a környezetünk kíméletéhez is hozzájárulnak.

TOP 5