Skip to main content

Boeing repülő autó 

A General Motors elkezdi felfedezni a repülő taxik piacát, amely általában is utat nyitna a repülő autók felé. A lépés azonban nem meglepő, az amerikai autóipari óriás ugyanis már egy ideje keresi az új lehetőségeket.

Fontos bejelentés érkezett a hét elején a General Motorstól, amikor a detroiti vállalat vezetője, Mary Barra először utalt arra, hogy GM nyitni szeretne a légitaxik piaca felé.

hirdetés

A lépés azonban nem számít hatalmas meglepetésnek, ugyanis maga a cég is közölte, a nyitás beleillik az elektromos járművekkel kapcsolatos tervekbe, illetve az Ultium akkumulátor projektbe is – írja a Reuters.

BARRA HANGSÚLYOZTA, A GM SZILÁRDAN HISZ AZ ELEKTROMOS AUTÓK JÖVŐJÉBEN, ÉS AZ ULTIUM RENDSZER EREJE ÉS FLEXIBILITÁSA LEHETŐVÉ TESZI A LÉGI MOBILITÁS FELÉ TÖRTÉNŐ NYITÁST IS.

A vertikálisan le- és felszálló légitaxik ugyanis elektromos motorokat használnak, klasszikus hajtóművek helyett.

Noha egyelőre a légitaxi közlekedés még igen kezdeti szakaszban van, az elemzők jelentős része szerint komoly lehetőség rejlik a szektorban. Nem meglepő, hogy a GM részvénye 5,4 százalékot emelkedett a bejelentés után.

A befektetők azonban általában is igyekeznek korán beszállni a szektor lehetőségeibe. Vállalati és magánbefektetők ugyanis eddig legalább 2,3 milliárd dollárt fektettek be 100 légi közlekedési startupba.

A terület egyébként különösen izgalmas, azonban a fejlesztések igencsak időigényesek. Az Amazon és a Walmart például már foglalkozik áruszállító drónokkal, azonban az emberek szállítása repülő autókon sokkal nehezebb, főleg fenntartható üzleti modellként.

A GM MELLETT AZONBAN MÁR NAGY AUTÓIPARI VÁLLALATOK IS IGYEKEZNEK MEGLOVAGOLNI A LEHETŐSÉGET. A HYUNDAI PÉLDÁUL JANUÁRBAN ÁLLT ÖSSZE AZ UBERREL, HOGY ELEKTROMOS TAXIKAT FEJLESSZENEK, ÉS 2025-IG 1,5 MILLIÁRD DOLLÁRT SZÁNNAK A BERUHÁZÁSOKRA.

A Toyota közben vezető befektetőnek számít a légi taxikat fejlesztő Joby nevű startupban, míg a Daimler a stuttgarti székhelyű Volocopter mögé állt be befektetőként. A Porsche pedig Boeinggel dolgozik együtt szintén ezen a téren.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Egyre több nagyvállalat, így például a Boeing nyit a repülő autók felé, FORRÁS: AFP/HO

TOP 5