Skip to main content

Huaxi gazdag város Kína utópia 

Kínában igazi sikertörténetnek számít Huaxi, egy falu, melynek lakói rövid idő alatt mind meggazdagodtak. A kérdés már csak az, hogyan.

Amikor Kínában meghirdették az "Egy ország, két rendszer" sajátságos elvét, Huaxi falu lakói még nem gondolhatták, ez milyen pozitív hatással lesz az életükre, azt pedig álmukban se merték gondolni, hogy mind meg fognak gazdagodni.

hirdetés

Márpedig így történt, a siker mérője pl. egy átlagos háztartás bankszámlakivonata, melyen éves keresetként 100.000 euró szerepel. Ez azonban nem a teljes vagyont feltételezi, hisz minden lakosnak saját háza és autója is van.

Mi a siker titka?

Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy a szocialista és a kapitalista gazdasági elképzelések tervszerű harmonizálása, vegyítése. Az 1961-ben alapított, Csiangszu tartományban elhelyezkedő és így a tengerhez közel eső kis falu - a 80-as évektől kezdőően - bekapcsolódott a modern világgazdaság vérkeringésébe, életviszonyaikat mégis olyan jogi normák szabályozzák a mai napig is, melyek a szocialista államokra (voltak) jellemzők. 

A tervet, hogyan válhat a szegény, mindössze 2000 főt számláló falu gazdaggá, a Huaxi Falusi Kommunista Párt Bizottságának egykori titkára, Wu Renbao dolgozta ki munkatársaival, és ültette át a gyakorlatba. Fia, Wu Xiéen átvette apja örökségét, és ugyanúgy vezeti a kis települést, mint az édesapja.

Az ipar életre hívása

Az ipar leginkább az acélgyár megalapításával indult be, - mely 40 országba exportál, és számos munkahelyet teremtett -, de ismert a piciny település textil, illetve logisztikai iparáról is. Mindez csúcstechnológiát feltételez, ugyanígy egyébként az időközben teljesen átalakult és modernné vált agráriumban is.

A gazdaság hihetetlen fejlődését jól jelképezi az a 2011-ben épített és átadott 328 méter és 74 emeletes felhőkarcoló, mely toronyszállodaként (Longxi International Hotel) 2000 turista elhelyezését és ellátását biztosítja. A felhőkarcoló a gazdagság és a siker jelképe.

Egyes adatok szerint a települést évente 2.000 turista keresi fel.

Longxi International Hotel Huaxi

 

A helyi szocializmus

A falu lakosai szigorú szabályoknak vetik alá magukat. Aki azt megszegi, 1500 dollár pénzbüntetéssel számolhat. Az összeg nem csekély, így sok "elkövetőt" eleve visszatart a szabályszegéstől. 

A gazdagodás és a vagyon kezelése, szinten tartása csak helyben történhet. Ha bárki elhagyná a települést, az addig megszerzett vagyonát mind és azonnal elveszti.

A kis település cégeit jegyzik a tőzsdén, azoknak pedig mindannyian a tulajdonosai, azaz a részvényesei.

A sikert, szokták mondani, nem adják ingyen, így a lakosoknak a hét minden napján dolgozniuk kell.

Ez azonban kiegészítendő azzal, hogy a munkavégzésbe "besegít" a település közvetlen környezetében élő, az elmúlt évtizedekben Kínából ide vándorolt 20.000 munkavállaló és 28.000 közelben élő falusi lakos.

Huaxi lakóinak tilos a médiában nyilatkozniuk, azt csa a kommunista párt teheti meg. 

Mindezek ellenére a lakosok jól élhetnek a faluban, ahol ingyenes az orvosi ellátás és az oktatás is. 

E sorokat olvasva, az emberben önkéntelenül is felvetődik a kérdés, jó-e itt élni. Ezt eldöntheti mindenki maga. Alábbiakban pedig olvashatók még érdekes történetek arról, más falvakban vagy városokban, alkalmazkodva a specifikus körülményekhez, hogy élnek, hogy élhetnek emberek...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép forrása: absolut-china.com

TOP 5