Skip to main content

Magyarországon még mindig számtalan olyan óvoda és iskola van, ahol a konyhákban hypoval mosogatnak. Ezen meg kell lepődni, kedves olvasók, és fel kell háborodni, a hypo ugyanis amellett, hogy nem alkalmas a szennyeződés eltávolítására, rendkívül mérgező akár belélegezve, akár lenyelve, akár a bőrre kerülve. Alternatíva lenne bőven, a megszokás azonban nagy úr. A gyerekek pedig naponta háromszor olyan tányérokból és poharakból esznek-isznak, olyan játékokat használnak és olyan kiságyakban alszanak, amelyeket ezzel a szerrel mostak le.

Mindennapi mérgeink

“Nagyon sok vegyszert és káros vegyi anyagot feleslegesen és felelőtlenül használunk. Ezek hozzájárulnak a beltéri légszennyezéshez, szennyezik a környezetet a vizeken, hulladékaikon keresztül, egyes káros anyagok felhalmozódnak az emberi szervezetben, a magzatokba is bejuthatnak, vagy az anyatejbe. Sajnos sokszor nem is tudjuk, hogy milyen veszélyeknek vagyunk kitéve, mert a termékeken nem kötelező feltüntetni a pontos összetételt”, mondja Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

A hyporól alternatív tisztító- és fertőtlenítőszerekre történő átállására már tizenhat éve is indult hazánkban kezdeményezés, amikor Völgyi Jánosné Zsuzsa unokájánál azt tapasztalta, hogy a kicsi közösségbe kerülése első percétől folyamatosan köhög, fullad. Hosszas vizsgálatok következtek, sőt, még egy orrmandulaműtét is sor került, míg végül egy allergológus főorvos mutatott rá: a bölcsődei, óvodai allergiás tünetek 60-70 százalékáért az ezekben az intézményekben használt, hypo-klorit tartalmú szerek a felelősek.

Nem tisztít

Dr. Suhajda Ágnes biotechnológiai szakértő, a Műegyetem tudományos munkatársa így ír egy 2007-es szakvéleményében a hyporól: “a hypo, vagy a hypoval kevert oldatok nem alkalmasak takarításra, mivel a szennyeződést csak oxidálják, de nem távolítják el. Tehát a hypo szigorúan és csak indokolt esetben, fertőtlenítésre alkalmazható (pl. járvány esetén) vagy ruhaneműk fehérítésére. A hypoklorit szeres aminokkal reagálva “klóraminok” gyűjtőnéven ismert vegyületeket hozhat létre, amelyek folyamatos bevitel esetén rákkeltő hatásúak. Ez különösen konyhai edényzet hypoval történő mosogatása vagy öblögetése következtében állhat elő. Összefogalva, a hypo nem takarító- és/vagy mosogatószer. Erre a célra használata kifejezetten veszélyes. Hypot kizárólag szaniterek fertőtlenítésére alkalomszerűen, különösen járványveszély esetén, arra kiképzett személyzet, védőkesztűben és védőruházatban fokozott óvatosság mellett használhat fel.”

Régi beidegződések

Miután Völgyiné Zsuzsa kezdte sejteni, mitől olyan beteg az unokája, vette a fáradtságot (bár mindannyian ezt tennénk!) és feltérképezte a főváros egyik kerületének összes óvodáját. Kiderült, hogy mind a tizenhatban hypot, illetve Flóraseptet, Domestost és hypotablettát használnak. Ezekkel mossák le a játékokat, a kiságyakat, a padlót, és persze ezzel mosogatnak. Zsuzsa kérdésére, hogy miért ezeket használják, sokan hivatkoztak az ÁNTSZ-re (“Az ÁNTSZ nem engedi másként”), máshol viszont azt a választ kapta, hogy ez a legolcsóbb. Zsuzsa azonban forintra kiszámolta, hogy mennyivel kevesebbe kerülne a környezetbarátabb (természetesen engedélyezett! vannak ilyenek!) tisztítószerek alkalmazása, amelyek kevésbé irritatív hatásuk miatt szóróflakonokból lehet a tisztítandó felületre juttatni, s így nagyon komoly költségcsökkentést lehetne elérni, amellett a nem elhanyagolható tény mellett, hogy a gyerekek és a személyzet nem lélegez be, nyel le és fogdos mérgező anyagokat.

Pedig lenne más út...

Az ÁNTSZ V. és XIII. kerülete egyébként annak idején csatlakozott a Zsuzsa által indított civil kezdeményezéséhez, amelynek célja az volt, hogy a klórtartalmú fertőtlenítő- és tisztítószerek helyett az Országos Epidemiológiai Központ által bevizsgált és ajánlott szereket használják az óvódák, iskolák, kórházak. Sajnos ez a lista a legtöbb helyen ismeretlen, pedig az ÁNTSZ szerint az oktatási intézmények bármikor használhatják!

Völgyiné Zsuzsa utánanézett a termékek összetételének is, és meglepődve tapasztalta, hogy ugyannak a cégnek az ugyanolyan típusú termékeiben más-más összetevők vannak attól függően, hogy Kelet-, vagy Nyugat-Európában kíívánják azokat értékesíteni. “Az egyik magyar WC-tisztítóban klór és lúgkő volt, míg ugyanannak a terméknek a nyugatra szánt változatában citromlé, citromolaj, alkohol és mentás sűrítmény.”

“Számos olyan fertőtlenítő szer van, amely a mérgező hypot helyettesítheti”, mondja Lenkei Péter. “Ha mégsem akarunk mérgeket, a hőkezelés is megfelelő, például az üzemi, iskolai, óvodai étkezdék mosogatógépei olyan hőmérsékleten mosogatnak, mely szükségtelenné teszi a durva vegyszerek használatát.”

Vajon a ti óvodátokban, iskolátokban mivel mosogatnak, tisztítanak? Kérdezzétek meg, érdemes!

Kapcsolódó anyagaink:

Életveszélyes tisztítószerek
Házi tisztítószerek fillérekből

Forrás: http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/hypo-halalos-mereg-ovodakban

TOP 5