Skip to main content

afionaforralt

Nemrég jelent meg egy cikkünk, mely azt adta hírül, hogy kell elhasznált főzőolajból szappant készíteni. Egy olvasónk azonban jelezte, nem csak ez az egyetlen házi praktika, mellyel érdekes mű születhet, hisz szappan főzhető pl. fehérborból is.

A fehérboros szappanról, illetve más érdekes termékekről, a szappanfőzésről és a praktikákról, no meg az egészséges életmódról Szappanos Melivel, azaz Zódor Melindával beszélgettünk.

hirdetés

Hobbiból szépen lassan vállalkozássá fejlődött a szappangyártás?

Valóban, a szappangyártás a hobbimból alakult ki. Szeretek kreatív dolgokkal foglalkozni, főleg, ha az szolgálja az egészségünket is. A gyógynövények felhasználását, „javaslását” még nagymamámtól tanultam, és azóta is képzem magam. Barátaimmal gyakran összejárunk, közben foglalkozunk mindennel, főzőcskézéssel éppúgy, mint szappanok készítésével. Kreatívkodás közben a szappanok, amiket különben még otthon találtam fel, nagyon megtetszettek az ismerőseimnek, barátaimnak. Természetesen ki is próbálták őket, minek kapcsán kezdtem megtapasztalni, hogy a hosszú évek óta fennálló, stagnáló bőr "nyavajáikat" kivétel nélkül mindenkinek megoldotta a tisztálkodószer használata.

Így jött az ötlet, hogy szélesebb körben is lehetne terjeszteni az immáron termékké váló szappanokat, hisz mindannyiunknak fontos az egészség, testi és szellemi vonatkozásban egyaránt.

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a tudatos vásárlók száma, akiknek fontos a természetes táplálkozás, a vegyszermentes élelmezés. Az élelmiszerek mellett számomra fontos az is, hogy a mindennapi tisztálkodó szereink is vegyszermentesek legyenek. Bőrünkön keresztül legalább annyi vegyszer juthat a szervezetünkbe, mint az élelmiszerrel. Fontos odafigyelni ezekre a dolgokra is.

afionaszazszorszep

20 féle szappanunk van jelenleg, speciálisan összeválogatott gyógynövények kivonatából, a népi kozmetikában is ismeretes zöldségek és gyümölcsök 100%-os levéből, ápoló olajokkal, zsírokkal, és természetesen kecsketejjel. Egy szappanunk pedig fehérborból, a forralt bor illatával készül. Az eddigi tapasztalatok alapján bátran ajánlom mindazoknak, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek, valamint azoknak, akiknek elege van a kemikáliákkal készülő kozmetikai termékekből.

Jelenleg a karácsonyi rohamra készülünk, látszik, hogy közel már az ünnep, megszaporodtak a megrendelések.

Miben mások ezek a szappanok a többi szappanoktól?

Mint ahogy említettem, szappanjaink nem tartalmaznak vegyszereket és tartósítószereket, viszont gyógynövénykivonatot, zöldség-gyümölcslevet, kecsketejet, ápoló olajokat és zsírokat igen. Habzásuk kizárólag a természetes alapanyagoknak köszönhető, mint a disznózsír, és a kókuszolaj.

Továbbá minden egyes darab kézzel készül, kreatív mintákkal, melyek teljes egészében kitöltik a szappant, tehát amíg el nem fogy, a minta benne van a szappanban. A színek variációit az alkotóelemek adják, mint pl. a sárgát a béta karotin, a zöldet a zöld agyag, a vöröset a vasoxid, a barnát a gyömbér, a feketét a növényi szén, stb.

A kiöntött tömböket szeletekre vágjuk, majd 4 hét érés után ellenőrizzük a ph értékét. Amennyiben megfelel az előírásoknak, ezután kerül a csomagolóba, ahol először kézzel „sorjázzuk”, majd csomagoljuk BOPP fóliába, és a dobozokba. A szappan szeletek elkészítése, így több mint egy hónapba kerül a kivonatolással és az érleléssel együtt. Ezek a szappanok egyrészt ph értéküknek, másrészt az összetevőiknek köszönhetően, nem távolítják el bőrünkről a fontos védőréteget, így sokkal kisebb az esélye a külső kórokozóknak testünkbe hatolni.

Hogyan kerülnek a szappanokba a gyógynövények?

A kivonatolásra (extrahálás) sokféle megoldás ismeretes. A legnépszerűbbek, amit már dédanyáink is alkalmaztak, a főzet, forrázat, alkoholban való áztatás, olajkivonat, stb. Vegyészetileg a növények gyógyászatban alkalmazott alkotóelemeinek kioldási módját is figyelembe vettük, hogy a leghatékonyabban tudjuk alkalmazni. Készítünk főzetet, forrázatot, és olajkivonatot is. Az olajban való kivonatolás időigényes folyamat, és nagy odafigyelést igényel, nem véletlenül hívják szappankészítők szakmai köreiben „macerátumnak”. Ezek a kivonatok kerülnek szappanjainkba a „trace” fázisban.

afionagyogynvnyes

Használunk-e a szappan készítésénél disznózsírt?

Igen, van a szappanokban disznózsír is. Nagy divat lett a disznózsírmentes szappan, és a tiszta oliva szappan is. De mi ettől függetlenül használjuk a disznózsírt. Ne feledjük, nagyanyáink is disznózsírból, marhafaggyúból, és egyéb állati hulladék zsiradékból készítették a tisztálkodószert. De legfőképp a disznózsírból. A disznózsír áll a legközelebb biológiailag az emberi szövetekhez. Emlékezzünk csak vissza, őseink kenték a kezükre száraz bőr-, bőrkeményedés-, és a téli hidegek esetén, fagyott kézre-lábra. Nem is volt ennél jobb módszerük a bőrük egészségesen tartására. „Kérges tenyerük” volt, de olyan bőrbajuk, mint amiket jelenleg tapasztalunk, igen-igen elvétve fordult elő. De mivel minden mindennel összefügg, a táplálkozásuk sem mű-anyag volt.

Miért kerülnek ezek a szappanok sokkal többe az átlagnál?

Nézőpont kérdése, mi kerül sokba. Akik már használják a különféle termékeket, tudják, hogy amit eddig kenőcsökre, pirulákra költöttek az sokkal nagyobb kiadás volt havonta számukra.

A gyógynövények speciálisan vannak összeválogatva, célzottan a ma már sajnos népbetegségnek számító bőrproblémák alapján. Másrészt figyelembe kell venni azt is, hogy nem szalaggyártásról van szó, hanem egyedi kézműves termékről, melyben szívünk, lelkünk is benne van.

A faluban, ahol lakom, egy leányzó, - most 17 éves – három éve nem hordott nyáron rövidnadrágot, szoknyát. Ekcémáját takargatta, mely mindkét lábszárán elhatalmasodott. Kapott tőlem egy Százszorszép szappant. Három hét elteltével a leányzót a faluban már sortban láttam menni a barátnőjével... boldogan!  Esküszik, hogy ez csak a szappan hatása lehetett, eddig hiába kente bármilyen kenőccsel.

Képek a termékekről, pl. az aranyalma, a narancs vagy a százszorszép szappanról, itt tekinthetők meg.

Jó Egészséget Mindenkinek!

Forrás

Képek:

1. Fehérboros szappan

2. Százszorszép szappan

3. Gógynövényes szappanok

TOP 5