Skip to main content

 

Gyerekszemmel étvágygerjesztőnek tűnik, de az ipari hipó erejével marhat a mosószeres kapszula.

Hetente két-három kisgyerek kerül itthon kórházba mosószeres kapszulák miatt. A színes párnácskában az ipari hipó erejével vetekedő vegyszer lehet, mégis gyerekmagasságba kerülnek. A fogyasztóvédelem tiltja a megtévesztő külsejű termékeket, de így is van mit kóstolni a fürdőszoba polcain.

Amerikában naponta legalább egy gyerek kerül kórházba a megrágcsált, lenyelt mosószeres gélkapszulák miatt – derül ki a mentőszolgálatok 2012–2013 közötti adataiból. Ennél is több a kisebb balesetek száma, a mentők egy év alatt tizenhétezer hívást kaptak megkóstolt mosószerek miatt, vagyis átlagban óránként keresték őket emiatt.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Heti két-három mérgezés

A magyar helyzet kicsivel jobb, mint amiről az USA Today beszámolt, de itthon is állandó problémát okoznak a megtévesztő külsejű zselés kapszulák. „Átlagban heti tíz esetünk van, ebből két-három kisgyerek kerül be hozzánk a mosószeres párnácskák miatt" – miatt mondta el az Origónak Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház toxikológus szakértője.

Mintha ipari hipót innának

Az egykomponensű mosószerek jórészt ártalmatlanok, de a duó-trió típusok már többféle, koncentrált vegyszert is tartalmaznak – ezek közül némelyik úgy mar, mint az ipari hipó. Vajda Zsolt szerint sokszor a szülők sem tudják, hogy ezek a párnák milyen veszélyesek, épp ezért nem teszik őket biztonságos helyre.

A négy-öt évnél fiatalabb gyerekek pedig szívesen harapdálják a színes párnákat és labdácskákat: a kifolyó koncentrátumot lenyelik, ez a nyelőcsövet és a gyomrot is roncsolhatja, és ha kifröccsen, a szemre is veszélyes. "Haláleset szerencsére nem történt a párnácskák miatt, de így is súlyos mérgezést okozhatnak. Ha megtörtént a baj, azonnal forduljunk orvoshoz" – tanácsolja Vajda Zsolt.

Pisztoly öngyújtó, süti alakú szappan

A mosókapszulák veszélyére az ÁNTSZ is felhívja a figyelmet, a fogyasztóvédelem azonban szélesebb körben is tiltja a megtévesztő küllemű, ételre vagy játékra hasonlító termékek forgalmazását: így elvileg tilos játék formájú öngyújtót, gyümölcs alakú radírt forgalomba hozni, mégis találkozhatunk velük a boltokban, méghozzá nagy számban.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jelenleg is dolgozik az összesítésükön. Öt évvel ezelőtt több mint 32 ezer darab terméket vizsgáltak meg, közülük 8459 volt megtévesztő – többségük vegyipari és kozmetikai szer, de nem kevésbé veszélyes egy étvágygerjesztő radír vagy gyertya sem, hiszen megrágott, félrenyelt darabjaik fulladást okozhatnak.

A fogyasztóvédelemhez minden évben érkezik lakossági panasz az ilyen termékek miatt, idén egy répa alakú fürdőhabról és egy süteményszerű szappanról értesítettek minket – válaszolt az Origo kérdésére Fülöp Zsuzsa, a hatóság szóvivője. A hatóság honlapján épp ezért külön is rá lehet keresni a veszélyes termékek listájára, leporellójukban pedig a kisgyerekes családokat próbálják figyelmeztetni a megtévesztő küllemű termékek veszélyeire.

Kis odafigyeléssel megúszható

A mérgezések, balesetek többsége kis odafigyeléssel is megelőzhető, ha nem hagyunk a gyerek előtt veszélyes tárgyakat – mondják az Origónak a megkérdezett kisgyerekes anyák. "Rozi lányom mindent a szájába vesz, megeszi, ami az útjába kerül, résen kell lenni. Apró darabokat tartalmazó játékot nem kaphat, és akkor nincs baj. Csili-vili mosópárnácskákat pedig amúgy sem veszek" – teszi hozzá Erzsébet.

Kata használ gélkapszulákat is, de kislánya már idősebb, megérti, ha valamit nem szabad megkóstolni. „Az ilyen szereket amúgy is magasabb polcra kell tenni, együtt a többi vegyszerrel, az alsó helyeken csak olyan konyhai eszköz maradhat, ami nem veszélyes" – mondja a fiatal anya.

Forrás

Kép: A kicsik szívesen kóstolják meg a könnyen elérhető mosószeres párnácskákat. A képen látható típus kevésbé veszélyes, a sokszínűekben viszont erős vegyszer is lehet, Forrás: Flickr/US CPSC

Kép2: A gyümölcs alakú radírt ételnek hihetik a gyerekek, a félrenyelt apró gumidarabok pedig fulladást okozhatnak, Forrás: nfh.hu

TOP 5