Skip to main content

 

Milyen vállalati felelősségvállalás lehetséges egy olyan szektorban, ahol a termék kimutathatóan függőséget okoz és egészségkárosító hatással van? A patkánykísérletekben a heroin helyett is a cukrot választották a négylábúak.

Tagadhatatlan, cukorra szükség van. Bizonyos ételek, élelmiszerek nem létezhetnek nélküle. De a fair, teljeskörű tájékoztatás jegyében nem kellene törvényileg kötelezni a cukorgyártókat arra, hogy a csomagolásra ráírják, termékük függőséget is okozhat?

hirdetés

James J . DiNicolantonio, a Saint Luke’s Mid America Heart Institute szív- és érrendszeri betegségeket kutató tudósa és Sean C. Lucan, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa közös vizsgálatukban mutatták ki, hogy a cukor éppúgy addiktívnak mondható, mint a drogok.

Az ünnepekkor irdatlan mennyiségű cukrot fogyasztunk. Ami a magas vérnyomás, a zsírmáj, a kettes típusú cukorbetegség, az elhízás és vesebetegségek kialakulásához vezethet, írta a két tudós a New York Timesban. “Az élelmiszeripar mindent megtesz, hogy függőségben tartson minket”, jelentette ki a két szakember.

Néhány évszázaddal ezelőttig, a kávéházak és a cukrászdák elterjedésééig -melyek kezdete a barokk korba nyúlik vissza- a cukor ilyen mennyiségben sosem volt étrendünk része (sőt egyáltalán nem szerepelt a táplálkozásunkban!), mivel az édesítés-ízesítés mézzel történt.

Egyes szakemberek ezért vallják, hogy az emberi test evolúciós értelemben nem szokott hozzá ilyen mértékű cukorbevitelhez. Szerintük pontosan ez okból harapózott el a modern társadalomban a cukorbetegség, ami már-már népbetegségnek számít. (Erre kitért a Food, Inc. című Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm is.)

Az Egyesült Államokban árusított csomagolt -javarészt gyártósorokon létrehozott- élelmiszerek 75 %-a tartalmaz cukrot. Egy átlagos amerikai fogyasztó naponta 11 dekagramm cukrot nyel le. Főként kávéban, cukrozott üdítőitalokban. A szerzőpáros szerint egy palacknyi ilyen ital több cukrot tartalmaz, mint amit egy néhány száz éve élt ember egész évben(!) elfogyasztott.

A természetes cukorforrások, mint például a gyümölcsök fogyasztása azért kevésbé káros az egészségre, mert a növény rostjai, leve csökkentik az egy falatra jutó cukormennyiséget. Az iparilag előállított, finomított cukor viszont rendkívül erős -mert a a cukorrépa rostjait, vizét, vitaminjait, ásványi anyagait leválasztják- és csak a “megtisztított édesség, a cukros kristályok” maradnak, melynek dózisa azonnali hatású.

cikk itt folytatódik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: freeimages.com

TOP 5