Skip to main content

 

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogyan lehet vegyszer nélkül elpusztítani a kártevőket a kertben. Ehhez kapunk most hasznos tanácsokat.

Az Ökológiai Intézet már számos hasznos videóval örvendeztette meg a nézőket, avagy a tanulni vágyókat. Ez a jó 20 perces videó arról szól, hogyan védekezhetünk a kártevőkkel szemben vegyszerek használata nélkül.

hirdetés

Kertünket egy egyensúlyban lévő ökológiai rendszer egészeként kell felfogni, s ha ez működőképes, nincs is szükség beavatkozásra, hisz a megtelepedett kártevőket kordában tudják tartani a hasznos szervezetek – ezzel a bevezetővel kezdődik az a film, melyben egy vegyszert életében sohasem használó idős gazda mesél tapasztalatairól, nehézségeiről, sikereiről és arról a végső konklúzióról, miszerint nem csak lehet, kell is hasznosítani a bio növényvédelem mögött rejlő tudást. Úgy is fogalmazhatnánk, ha e tudás birtokában vagyunk, lettünk évek alatt, egyszerűen nincs is szükség a vegyszerre…

Csatári Ernő, akit a film természetes kertésznek hív, arról mesél, mindig is volt földje, rovarölőt, növényvédő szert azonban sohasem használt. Persze így, mire rájött a sikeres módszerre, sok esetben elpusztult a termés, vagy annak egy része, de néhány év alatt megszerezte azt a tudást a gyakorlatból, illetve könyvekből is, mely által rájött:

A növényvédelemben a legegyszerűbb módszert a legnehezebb kitalálni. Pl. a burgonyabogár lárvái ellene a rézgálic az egyik legjobb megoldás, nem hagymát kell a krumpli mellé ültetni, hiába is írta anno a hivatalos sajtó. De ugyanígy járt el akkor is, mikor rájött, hogy a hangyák viszik fel a fára a földből előbújó levéltetveket, így olyan növényeket ültetett a fák köré, melyek elriasztották a tetveket a fa környékéről, így azok elő se másztak a földből.

De halljuk, nézzük inkább, milyen növénytársítások, vetésforgók, természetes permetlevek és főzetek, komposztok, mulcsok és még más hasznos módszerek ideálisak a célból, hogy kertünk szép termést hozzon, ugyanakkor vegyszert egyáltalán ne kelljen használni. Megszólal a filmben még Hudák Katalin is, az Ökológiai Intézet munkatársa is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

Kép

TOP 5