Skip to main content

Egy magyar mérnök-szerelő csapat nemrégiben olyan luxus kerékpárt fejlesztett ki, melynek nincs párja a világon.

Arról már bizonyára sokan hallhattak, olvashattak, hogy a „zöldség” jegyében hamarosan elektromos autók tömegei döngethetnek az utakon. A többnyire belső égésű motor és villanymotor kombinációja által meghajtott jármű jóval kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a jelenleg használt benzines vagy gázolajjal működő gépkocsik, így jóval környezetbarátabb. A 2000-es évek végén immár a hibrid autó tulajdonságaival bíró kocsikat nevezték a jövő megoldásának, a Toyota pedig a Prius gyártásával új fejezetet nyitott az autógyártás történetében. Az Antro Kht. Solója és a BME tudásközpontja által tervezett, 400 köbcentis hibrid révén hazánk is megjelent a világpiacon. 

 

A hibrid kerékpár ötlete ezzel szemben hosszú időn keresztül méltatlanul háttérbe szorult. Az emberi és az elektromos erő által hajtott bicikli esetében a tekerés intenzitása vezérli a motoregységet, melynek eredményeképpen a jármű akár a 60-100 kilométer per órás sebességet is elérheti. A lineáris teljesítménygörbét produkáló hibrid kerékpár nem újdonság, egy magyar csoport azonban egy mostanáig ismeretlen „drótszamarat” fejlesztett ki.

A 2010 májusától egy éven át tesztelt bicikli több szempontból is egyedülálló – ad felvilágosítást az M55 névre keresztelt magyar csodajárgányról Farkas Dániel értékesítési vezető. A fejlesztés során tesztpilótaként is szerepet vállaló fiatalember elmondta: az eddig ismert lineáris teljesítménygörbe helyett ezúttal speciális algoritmust alkalmaztak. A másik újdonság, mely egyedülállóvá teszi a bringát, az ára.

Fotó: m55-bike.com

„Luxus hibrid kerékpárt eddig még senki sem gyártott” – magyarázza Farkas Dániel. Elmondta, nagyjából egy időben kerültek piacra egy német céggel, ők azonban inkább marketingeszközként dobták piacra saját hibridjüket. „Hogy vannak-e új szériaterveink? Szeretnénk később motorbringát is gyártani és az elektromos motoron is gondolkozunk” – vázolja az értékesítő-tesztpilóta.

„Bezöldült”a monacói herceg

Az M55 teljes fejlesztési ideje 6-7 év volt, kiagyalója Szöllősi Richárd ingatlanfejlesztő. Az építőiparban dolgozó férfi a tervezésben is oroszlánrészt vállalt, emellett komoly szakemberekkel vette körül magát. A projektet eleinte a résztvevők családjai és a barátok finanszírozták, később sikerült megnyerni az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik pályázatát. A teljes költségvetés Farkas Dániel elmondása alapján százmilliós nagyságrendű volt. A rokonok és a barátok pénztárcájának karcsúsodásával komolyabb dotáció után kellett nézni. A magyar csapat meg is találta a megfelelő személyt. – Sikerült megegyezni Albert monacói herceg alapítványával. A megállapodás alapján minden eladott kerékpár után 555 eurót kap a „zöld” célokat kitűző szervezet, míg mi cserébe használhatjuk az alapítvány logóját.

A pálmaszigeten is bemutatkoznak

Ez természetesen nem lenne elég a projekt finanszírozásához. A csapat ezért a világ legkülönbözőbb pontjain megtalálható kiállítótermeket is sűrűn látogatja: a következő állomás Dubajban lesz. Február 9-e és 11-e közt ugyanis a pálmasziget csúcsán rendezik meg a luxus játékszerek kiállítását. – Le kellett tennünk egy komolyabb összeget – így Farkas Dániel –, de megéri a reklám. Az alapáron 25 ezer euróba kerülő, nagyjából 33 kilót nyomó M55 ugyanis elsősorban a felső tízezernek, azon belül is a „krémnek” készül.

Fotó: m55-bike.com

A limitált széria minden darabját kézzel rakják össze az ürömi gyárban, ahol kizárólag magyar kezek szorgoskodnak. – Rajtunk kívül azért van a világon olyan gyártó, amely a nagyközönség számára is elérhető áron kínálja az elektromos bicikliket. Mi luxus hibridben gondolkozunk, de elképzelhető, hogy a jövőben lejjebb visszük a tarifát. Elsődleges célunk a lehető legjobb technika kifejlesztése volt.

Drágakövekkel ékesítik a bringát

Hogy mit takar a luxus szó jelen esetben? A legegyszerűbb felszereltséggel bíró M55-ös 15 ezer eurónál kezdődik, míg a felső határ az értékesítő szavai szerint a csillagos ég. Ennek egyszerű oka van: a disztribútorok egyéni megrendeléseket is felvehetnek. Így ha valakinek kedve szottyan Swarovski-kristályokkal, avagy gyémántokkal telerakni a kerékpárját – megtörtént eset! –, a szerelők nem gördítenek akadályt a megvalósítás elé. Természetesen nem csak a munkadíjat, illetve a drágaköveket kell megfizetniük a krőzusoknak.

A kerékpárok összeszerelésekor Farkasék űrtechnológiát alkalmaznak: a vázat robotkarok forgácsolják ki egy jókora alumínium tömbből. A gép nagyjából 300 órát dolgozik egy-egy darabon, a teljes összeszerelés most akár 4 hétig is eltarthat, ezt szeretnék háromra leszorítani. A tengely, a lánckerék, a csavarok titánból készülnek, a sárvédőket, az akkumulátortartó dobozt pedig karbonból gyártják. A gumikülső könnyített, a felni pedig downhill felhasználásra készül, hogy elbírja a majd 35 kilós szerkezetet.

Ha egy üzlet beindul

Az online és az offline promóció javában zajlik, és a terjesztőkkel is egyre közelebbi a megállapodás időpontja. Indonéziában és Luxemburgban már megszületett az egyezség. „Szeptember óta egy tucat bringát sikerült eladnunk, most pedig 4-5 darabon dolgozunk az üzemben. Ezekre is megvan már a vevő, szóval jól haladunk” – halljuk Farkas Dánieltől. No igen. Úgy tartják, válság idején a legdrágább és a legolcsóbb lakások a legkelendőbbek. Azt nem tudjuk, hogy az egyszerűbb kerékpárok hogyan fogynak, a gyémánttal kirakott M55-ök felől viszont nincs panasz.

Gabay Balázs

Forrás: MNO.hu

TOP 5