Egy üzleti vállalkozás, beruházás sikerét általában pénzben mérik, de van, amikor más válik fontossá.

Erre kiváló példa az 1868-ban alapított VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt. történetének legizgalmasabb és talán legtanulságosabb afrikai projektje. A kezdeményezés Etiópia egyik eldugott falujában ma is az életet jelenti a helybélieknek - írja az afromarket.hu.

A sikertörténet 2007-ben kezdődött, amikor a cég megnyert egy, a Külügyminisztérium által kiírt pályázatot. A megbízás az etiópiai Kobo-Girana völgyben található, 2500 lakosú Abuware falu vízellátására, három kút fúrására és 30 hektárnyi területen csöpögtetős öntözőrendszer, vezetékrendszer és vízmű kiépítésére szólt. A 800 ezer dolláros projekthez a VIKUV 15%-os önrésszel járult hozzá. És hosszas egyeztetések, előkészítés után belevágott.

Ismeretlen terep, új tapasztalatok

"Bár Líbiában már végeztünk hasonló munkát, az ott szerzett tapasztalatokkal semmire sem mentünk" - mesélte Bitay Endre vezérigazgató, majd hozzátette, a máshol működő üzleti modellek helyett itt valami újat kellett kitalálni. Dudás György, a projekt vezetője visszatekintve rendkívül fontosnak tartja a beruházás negyedik elemét, amely etióp vízügyi szakemberek magyarországi képzését jelentette. Ezek az emberek a magyarországi tanulmányút után nagy segítségünkre voltak, hiszen ismerték a helyi viszonyokat, szót értettek a helybéliekkel.

Ez azért volt különösen fontos, mert a falu Addisz-Abebától 650 kilométerre, nehezen megközelíthető környéken fekszik, ahol külföldi korábban nemigen fordult meg. "A projekthez meg kellett nyerni a helyiek támogatását és érdekeltté kellett őket tenni abban, hogy velünk együtt dolgozzanak a sikerért. Az ugyanis nagyon drága megoldás lett volna, ha itthonról viszünk ki szakembereket minden munkafolyamat elvégzésére" – mondja Dudás György.

Amikor az üzleti sikert nem a pénz jelenti

A projekt 2010-ben készült el, de a hivatalos átadóra éveket kellett várni. Sokan kérdezték a cégtől, szerintük mik a sikerhez szükséges feltételek. "Helyi kapcsolatrendszer, és lehetőség szerint állami jelenlét, háttértámogatás, a helyi viszonyok alapos feltérképezése, az ott élők igényeinek, szükségleteinek felmérése, a helyi közösségek érdekeltté tétele, bevonása" - sorolta a vezérigazgató. "Elismerem, hogy anyagi szempontból nem volt nyereséges a projekt a VIKUV számára, de a megszerzett tapasztalat és referencia a későbbiekben még jól jöhet. Ma is sok megkeresését kapunk Afrikából, megismerték a munkánkat, a nevünket, számunkra ez volt az üzleti haszon – folytatta. 

Közhelyek nélkül: a víz valóban az élet forrása

Néhány éve a magyarok jelentős része nyomorgó, nélkülöző országként tekintett Etiópiára. Pedig Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő államáról van szó, ahol szembetűnő a fejlődés. Bitay Endre nem látott koldusokat, éhezőket az utcákon, látott viszont valami egészen mást, amikor visszatért az ünnepélyes megnyitóra Abuware-be. Itthon sokan azt mondták neki, inkább ne menjen, mert úgyis széthordták, szétlopták, feldúlták az egészet. Nem így történt. 

A vízműre fegyveres őr vigyáz, a helyiek féltő gonddal óvják a kutakat, a vezetékeket. Amikor kinyitották a vízmű konténerét, több tucat mobiltelefon szívta a töltőkből az áramot. Merthogy a helyieknek már mobilra is futja, az öntözőrendszer beüzemelése óta sokukból lett módos ember. A korábbi egy helyett ma már háromszor tudnak aratni egy évben és a termékeikre mindig van kereslet. A víz valóban az élet, egy jobb élet forrása számukra, és ami a legjobb, hogy magyarok segítségével jutottak hozzá. Mi ez, ha nem siker?

Forrás: afromarket.hu

Forrás

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu