Skip to main content

A kényszerevők többsége szinte rajong a nassolásért, az édes ételekért, legfőképpen a desszertekért, csokoládéért, és a cukrokért, kekszért, süteményekért, édes italokért.

A nassolás függőség

A kutatók szerint az édes, cukros élelmiszerek túlzott fogyasztása vagy ezek megvonása az egyéntől, hasonlít a kábítószer függőséghez. Az édességfüggők körében is van „elvonókúra”, csak ebben az értelemben ezt méregtelenítésnek hívjuk.

A nassolás romboló a testnek és léleknek egyaránt

A fogyasztók nincsenek tudatában annak, hogy mennyi kárt és problémát okoz a nassolás, a testüknek és a lelküknek egyaránt. A nassolók szinte minden nap szükségét érzik annak, hogy édességet egyenek és minden adandó alkalmat megragadnak az evésre. A nassolás egy csillapíthatatlan vágy érzése, hogy egy feszült nap után berohanjanak egy cukrászdába bekapni egy szelet tortát.

Vannak nassolók, akik édességgel jutalmazzák saját magukat az elvégzett feladatokért, mert megszokták azt, hogy gyerekkorukban, ha valamit jól csináltak, az édesanyjuktól mindig édességet kaptak.

Mások hazafelé tartva a munkából utazás közben időhúzásképp megesznek egy tábla csokit vagy egy csomag kekszet. Vannak olyan esetek is, akik megpróbálják türtőztetni magukat, és csak hetente egyszer csábulnak el, de akkor az összes édességet elpusztítják, ami épp a kezük ügyébe akad önkontroll nélkül.

A nassolás kialakulhat még a harag, a szomorúság, bánat, és magány érzésének a leküzdésére.

A legújabb kutatások szerint nincs annak jelentősége, hogy melyik csoportba tartozunk, mert az összes csoport a nassolás függőségének tüneteit produkálja. A csoportok nagy része azért, mert rendszeresen fogyaszt édességet és nem is hajlandó magától megvonni ezt az élvezetet, a többi pedig azért mert habár küzdenek a nassolás ellen, egy ponton túl nem tudják magukat türtőztetni és sokkal többet esznek egyszerre, mint azok aki napi rendszerességgel esznek édességet. A rendszeres nassolás, az édesség fogyasztása befolyásolja az agyi sejtek működését, és nem utolsó sorban nagyfokú súlygyarapodáshoz vezet.

A nassolás kábítószer

A cukrok és a különféle édességek túlzott nassolása, olyan kémiai változásokat idéznek elő az agyban, mint amit a heroin vagy a kokain fogyasztása produkál, és amitől kialakul a kábítószer függőség. Egyes kutatók a Princeton Egyetem együttműködésével nyilvánosságra hozták a nassolással kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Tanulmányuk laboratóriumi tengeri malacok viselkedésének a megfigyelésén alapult. A laboratóriumi szakértők cukrot oldottak fel vízben és ezt a cukros folyadékot adták a tengeri malacoknak, főleg az éjszaka folyamán és a reggeli órákban, nagyjából mindig ugyanabban az időpontban. A vizsgálat körülbelül 3-4 héten át tartott.

A kutatás vezetője és a Princton egyetem pszihológiai professzora, Bart Hoebel a kapott eredmények alapján a következőket mondta:
„ Szemmel láthatóan a tengeri malacoknak nagyon ízlett az édes víz. Megfigyeltük egy pár nap elteltével, hogy sokkal gyorsabban esznek, mert szinte tudták, hogy az evés után jön az „édes ivás”.  Egy hét eltelte után megváltoztattuk az „itatás” időpontját, és később adtuk nekik ezt a cukros oldatot, mint ahogy ők azt megszokták. Rettenetes állapotot idézett ez elő náluk.

A tengeri malacok körbe- körbe szaladgáltak, mint a veszett rókák, csikorgatták a fogaikat, és a tekintetük pedig félelmetes volt. Amint megkapták a napi adagot, rögtön megnyugodtak. Két hét eltelte után pedig már kevésnek bizonyult az addig megszokott dózis, és egyre többet akartak, ezt pedig agresszív viselkedésmódjukkal tették számunkra érthetővé.”

A mértéktelen vágy és a követelés tipikus összetevői a függőség szinte minden formájának. Ezek az eredmények pedig kétség nélkül bebizonyították azt, hogy az édesség vagyis a cukor iránti függőség igenis létezik, és legalább olyan tünetei vannak a megvonásnak, mint a kábítószereseknél.
A tengeri malacoknál használt édes vízben 10%- nyi cukor volt, ami emberi fogyasztásra átültetve egy üdítővel egyenértékű.

Hobel az eredmények elemzéséhez még hozzá tette, hogy „ az állatokon végzett kísérletek azt sugallják, hogy a cukor túlzott fogyasztása az agyban lejátszódó kémiai folyamatok változásához vezet. A tengeri malacok agyvelőjében a cukros víz elfogyasztása után megemelkedett a dopamin szintje. (A dopamin egyfajta stresszhormon, ha megemelkedik az agyban a szintje, megemelkedik a vérnyomás és a pulzus is.) Amikor a tengeri malacok nem kaptak a megszokott időben cukros vizet, csökkent a dopamin szintje az agyban, ami idegességet és fokozott szorongási tüneteket váltott ki a kis állatokból.
A kábítószer fogyasztás alkalmával ugyanez a folyamat játszódik le. A drog megemeli az agyban a dopamin szintjét, a drogtól való megvonás következtében pedig leesik ez a szint” – igazolja Hobel.

Sokan talán emlékeznek arra, hogy mi történik az első napon közvetlenül utána, hogy befejeztek egy diétát. Mindent meg akarunk enni, amit addig megvontunk magunktól.

Hobel megjegyzi, hogy „ ezekben az esetekben megváltozik a szív működése is. Felléphet az erős szívdobogás érzése, mert a szervezetünknek nagyon kell dolgoznia, hogy feldolgozza azt a rengeteg ételt, amit egy „éheztető” diéta után elfogyasztunk. Mindannyian mások vagyunk és nem mindenkiben alakul ki függőség a drogok, alkohol, nikotin az édességek és szénhidrátok iránt. Ezeknek, a függőségeknek szinte azonos gyökereik vannak. A függőségek általában szenvedélyes emberekben alakulnak ki, azokban, akik képesek az érzelmek mélyebb megélésére, az érzelmi szárnyalásokra, vagy esésekre, akik úgymond mélyebb lelki életet élnek és érzékenyebben reagálnak a bennüket érő hatásokra, fusztrációt, szorongást okozó tényezőkre. Kevésbé viselik el a csalódottságot és a kritikát, visszafojtják a haragot, nehezen viselik az egyedüllétet…stb.

Forrás: http://www.etvagycsokkentes.com/kenyszeres-eves/nassolas.html

Kép forrása: http://www.femina.hu/fogyokura/nassolas_ellen_igy_csapd_be_a_szervezetedet

TOP 5