Skip to main content

Furcsán hangzik, igaz? Pedig lehetséges, persze nem abban a formában, ahogy korábban ismertük. Lénárt Gitta az élő ételek szakértője, szinte bármit képes elkészíteni nyers zöldségből, gyümölcsből, legyen szó ételről vagy italról.

Az így készített ételek pedig nem csak finomak, hanem egészségesek is. De, hogy mi is az az élő étel?

– Az élő ételek, italok növényi eredetűek (gyümölcsök, zöldségek, magok, diófélék) és nyersek. Ezek készülhetnek aprítással, reszeléssel, aszalással és turmixolással is, a lényeg, hogy főzni, sütni nem szabad őket – mondta Lénárt Gitta, akinek Élő Italok címmel most jelent meg új könyve. Nyers gyümölcsből és zöldségből pedig lehet italt, főételt és desszertet is készíteni, sőt még kenyeret is, persze ez utóbbit nem a hagyományos formájában. A Bioenergetic Kiadónál frissen megjelent kötet, már a harmadik a sorban, Gitta korábban készített az élő ételekről és az élő desszertekről is kiadványt.

– Sokan nem hiszik el, hogy nyers ételekből is lehet finom, változatos ételeket készíteni. Amikor először hallottam róla, én is unalmasnak gondoltam, de idővel a tapasztalat bizonyította, hogy nincs igazam. Ráadásul így az ízek eredeti formájukban élvezhetőek, a nyers ételek táplálnak. A szervezet egészsége érdekében minél több élő ételt érdemes fogyasztani, ugyanis a nyers táplálkozás segít megerősíteni az immunrendszert – mondta Lénárt Gitta.

A könyv bemutatóján meg is kóstolhattunk több ilyen finomságot, például a banánból készült csokipudingot, illetve a mandulatejet. Mindkét dolog nagyon egyszerűen elkészíthető. A pudinghoz mindössze kicsit érettebb banánt kell kakaóval összekeverni, míg a tejhez csupán mandulára, vízre, fahéjra és mézre van szükség. Tíz dkg mandulából 0,7 – 1 liternyi mandulatej készülhet, attól függően, hogy ki mennyire szeretne intenzív ízű italt kapni. A mandulát először kevés vízzel összeturmixoljuk (erős turmixgép kell hozzá, amely a magokat is össze tudja törni), majd amikor sűrű pépet kaptunk hozzáadjuk a többi vizet, ízlés szerint a fahéjat és a mézet. A kész folyadékot át kell szűrni, utána hűtve fogyasztandó.

Gyümölcentrifugával (vagy facsaróval) számos egészséges italt is készíthetünk, ezeknek igazából csak a fantáziánk szab határt. Nem muszáj szimpla gyümölcslevekben gondolkodni, a gyümölcsök zöldséggel is nagyon jól keverhetők. Például finom az alma-répalé mix, de zöld mixet is csinálhatunk, amelynek az a lényege, hogy egyféle zöld színű zöldség mindenképpen legyen benne. Például barack és alma mellé tehetünk spenótot, salátát, sóskát vagy madársalátát is.

Amire fontos figyelni az élő ételek esetében, hogy maximum egy napig tarthatók el elkészítés után.

Forrás: http://www.kultography.hu/2012/07/09/csokipuding-bananbol-fozes-nelkul/

TOP 5