Skip to main content

Imádják gyermekeink (sajnos) a maxi kinget, tetszik, nem tetszik. A multik marketing erejével nehéz megküzdeni, előbb-utóbb pedig bármely csöppség belekóstol az ilyen édességbe, így nyilván máskor is enni akar majd, a csábítás oly nagy. Ezzel akár harapófogóba is kerülhetünk, főleg akkor, ha egyébként is azon mesterkedünk, hogy rászoktassuk a gagyik helyett gyermekeinket az édes gyümölcsre.

 

E küzdelemben egyes szülők szerint a mérsékletes hozzászoktatás hozza meg tartósan a kívánt eredményt, így egy ideig kénytelenek lehetünk otthon maxi kinget készíteni. Főleg akkor, ha nem akarjuk gyermekünket "telenyomni" a termék csomagolásán, annak oldalán igen apró betűvel alig olvasható adalékokkal, no meg cukorhegyekkel. Kénytelenek vagyunk tehát időnként a boltban vásárolható maxi kinget otthon is elkészíteni. 

Természetesen természetes alapanyagokat használjunk, cukor helyett pedig mézet is, ahol lehet.

Elkészítés:

1. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit és a vajat.

2. Egyenként megkenjük az ostyalapokat a csokimázzal, és még mielőtt megkötne a máz, megszórjuk a pörkölt mogyoróval. Ha a két ostyalap megkenése közben kötni kezdene a máz, nyugodtan melegítsünk rajta. Ha megkentünk minden ostyalapot, tegyük őket hűvös helyre, hogy a máz megkössön.

3. Elkészítjük a karamellszószt. Kis fazékba kimérjük a cukrot és hozzáadjuk a vizet. Melegítsük közepes hőfokon, amíg a cukor felolvad, majd kicsit nagyobb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. Félrehúzzuk, hozzáadjuk óvatosan a tejszínt, a vajat, a sót és a csomagolás alapján előkészített zselatinport. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett összemelegítjük. Félretesszük, de nem hűtjük, nehogy a zselatin miatt idő előtt megkössön. Ha mégis elkezdene kötni, kicsit melegítsünk rajta.

4. Elkészítjük a krémet. A kétféle cukrot a tejhez adjuk. Utána előkészítjük a zseletinport a csomagolás alapján, majd ezt is hozzákeverjük a tejhez. A zselatin olvadásáig, folyamatos kevergetés mellett melegítjük a tejet. Langyosra hűtjük, ezalatt a tejszínt kemény habbá verjük. A langyos tejbe apránként belekeverjük a tejszínhabot, ügyelve arra, hogy jól összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk.

5. Addig befejezzük az ostyalapokat. A langyos tejbe elkeverjük a mézet. Megforgatjuk az ostyalapokat a csokis oldalukkal lefelé, és jó alaposan meglocsoljuk a mézes tejjel (azért ne áztassuk teljesen el).

6. Majd három lapra teszünk a tejkrémből (persze nem a csokis oldalukra), kb a krém 1/6-od részét. Elegyengetjük, ezután ízlés szerint (1 csíkba, 2 csíkba, össze-vissza), mind a három lapra öntünk a karamellszószból. Ezután a megmaradt tejkrémet rátesszük a lapokra, szintén elegyengetjük. Végezetül a megmaradt ostyalapokat a csokis oldalukkal felfelé rátesszük, kicsit megnyomjuk. Majd irány a hűtő.

7. Pár óra (kb 2 óra) múlva már fogyasztható is.

Forrás

TOP 5