Skip to main content

A Stevia egy növény, mely édesebb a cukornál és Dél-Amerikában őshonos. A jó hír, hogy nem kell Dél-Amerikában élned ahhoz, hogy termeszthesd ezt a növényt. Emberek a világ minden táján növesztik a palántákat. Sőt, úgy tűnik a Stevia elég rugalmas, mert Floridától egészen Kanadáig mindenhol megél.

A Stevia otthon

Sok kertész ültet Stevia növényeket a kertbe, mert az az általános tapasztalat, hogy a Stevia édes ízének köszönhetően távol tartja a tetveket és elűzi a rovarokat. Amennyiben bio kertész vagy, és olyan növényt szeretnél elültetni, amely csökkenteni fogja a rovarok számát a kerted teljes területén, akkor a Stevia nagyon jó választás, hiszen hasznos és egyszerű a gondozása.

 Honnan szerezd be a Stevia palántát?

A Stevia növény beszerezhető a Sieberz kertészettől. (Megjegyzés: a www.sieberz.hu weboldalon nincs fent a növény, ám felhívtam egy eladót és megtudtam, hogy a telephelyen természetesen kapható.)

Hogyan kezdd el termeszteni a Steviát?

Általában még a gyakorlott kertészeknek sem egyszerű a Stevia magokból palántát nevelniük, ezért javasoljuk a palánta vásárlását. Amikor palántát veszel, bizonyosodj meg róla, hogy a növényt nem fenyegeti a megfagyás veszélye, mert a fiatal növények érzékenyek a hidegre.

A legjobb 10-15 şC-os földben termeszteni a növényt, amennyiben bokrosítani szeretnéd. Ha több növényt ültetsz a kertedbe, akkor érdemes legalább 45cm-re ültetni a palántákat egymástól, mert a kifejlett Stevia növény kb 75 cm magasra nő meg és 45-60 cm széles terülere terjed ki.

Hogyan gondozd a Stevia palántát?

A Stevia gondozása egyszerű, főleg ha tápanyagban gazdag földben ülteted el. A növény gyökerei közel vannak a felszínhez, ezért jó ötlet időnként komposztot rátenni, hogy jobban nőjön. Amire oda kell figyelni, hogy ne legyen túl locsolva és a nyári időszakban biztosítsd a kerti növényeknek a talaj takarást, hogy a gyökereket megóvd a kiszáradástól.

Felhasználás

Késő ősszel szedd le a leveleket a Stevia növény száráról, a talajtól számítva kb. 10 cm magasságig. A leveleket egy hálóban vagy vásznon szárítsd ki.
Tipp: A legjobb mód a kiszárításra az, ha a leveleket 12 órára napsütésre teszed. (Ha sokkal hosszabb ideig kint hagyod a leveleket a napon, akkor veszítenek édes ízükből.) Amennyiben nincsen elég napfény, dehydrator-t is lehet használni a szárításhoz.

A leveleket le lehet főzni teának vagy édesítésre is tudod használni. Ha Stevia folyadékot szeretnél készíteni, akkor önts egy csésze meleg vizet egy negyed csésze szárított levélre (vagy kávédarálóban ledarált levélre) és hagyd állni 24 órán keresztül szoba hőmérsékleten. Hűtőben tárolva a Stevia folyadékot hosszú ideig fel lehet használni ételbe, italba.

Forrás: http://stevia.shop.hu/hu/hirek/hogyan-termesszunk-Stevia-novenyt-otthon.html

Kép forrása: http://ujszilvas.olx.hu/szuretelheto-stevia-sugar-baby-iid-128064178

TOP 5