Skip to main content

A májkrém sokak kedvelt étele. Lehet is, hisz igazán finom csemegéről ejtünk szót. Arról azonban már kevesen tudnak, hogy a bolti változat azért olyan finom, mert gazdagon terített adalékokkal, így ízfokozóval is. Mit tud ehhez képest az otthoni variáns? Sokkal többet.

Valójában nem a máj ízét érezzük a boltban vásárolt terméknél, hanem az ízfokozóét. A májkrém továbbá magában rejt olyan tartósítószereket is, melyek vastagbélrákhoz vezethetnek, így már csak ezért sem javasolt a fogyasztásuk. Ennek ellenére mégis veszik, mivel minden boltban megtalálható a hűtőpultokban.

Mindezek miatt ez az étel tipikusan olyan, amelyet otthon kell/lehet elékszíteni. Valódi íze miatt természetesen finomabb a boltban kapható májkrémhez képest, így ezt adjuk a gyermeknek, ha már unjuk az étrendet régóta vezető vajas kenyeret felvágottal. A felvágottak vonatkozásában meg kell jegyezni, hogy legtöbbjük, így pl. a rangsort vezető parizer szintén gazdagon telített különböző adalékokkal, illetve alig van benne hús. Igazi "szemét" így, ezért ha lehet, ne mérgezzük vele a kisembereket.

Ma megint nosztalgiáztam...nagymamám régen házilag készítette a májkrémet...egyszerű volt, de valami fenséges ízű...valahogy elfelejtődött...aztán, amikor megtaláltam nagymamám receptes füzetét, előjöttek az emlékek... bár ezt nem talátam meg benne, de anyukám segített... meg is kaptam az útmutatást, így ma el is készült ez a kenyérre való finomság...friss kenyeret is sütöttem hozzá...szóval teljes volt az összkép... bármilyen májjal el lehet készíteni...

Májkrém házilag:

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma, kevés olaj, pirospaprika, só, őrölt bors, őrölt kömény, majoranna, 5 db főtt tojás, 5 dkg vaj.

Elkészítés: az olajon megdinsztelem a hagymát, majd rádobom a májat és pár percig pirítom. Megszórom pirospaprikával, egy kevés vízzel felöntöm, befűszerezem sóval, őrölt borssal, majorannával, őrölt köménnyel és puhára főzöm. Nem kell sok idő hozzá, gyorsan elkészül. Hagyom kihűlni. Közben keményre főzöm a tojásokat és félbevágva a kihűlt májhoz adom. Merőlő mixerrel pépesítem. Ha szükséges még befűszerezem. Hűtőbe jól lehűtöm.

Friss kenyérrel isteni finom, jó étvágyat hozzá!

Forrás

Kép

TOP 5