Skip to main content

Ki ne emlékezne az Indul a Bakterház nagysikerű magyar filmvígjátékra, ahol egy jelenet nemcsak a szilvásgombóc evésről, hanem annak hajigálásáról is szólt? (A filmrészlet a Bővebben gomb megnyomása után megtekinthető, garantált a nevetés.)

A felvétel olyan jól sikerült, hogy az egyik főszereplő, Koltai szeme még meg is sérült.

A sérülésre tekintettel ne hajigáljuk, inkább együk a gombócokat. Főleg, ha olyan erdélyi termékről van szó, mely egyben székely termék is lehet, azaz címkével ellátva nemcsak a romániai, hanem a magyar piacra is bekerülhet, elősegítve ezzel a szélesebb értelemben vett belső piacunk fenntartását, fejlesztését. Oldalunk középiskolásoknak készített oktatási segédletet, így már csak ezért is ajánlott ennek a terméknek a propagálása, hisz jól debütálhatna az iskolai menzákon. Magáról a szilvásgombócról és a gyártásról így ír a szekelyhon.ro alábbi cikkükben:

„Mindannyian ismerjük, és nagyon sokaknak kedvenc ételei közé tartozik a szilvásgombóc, és a barátfüle is. Azt viszont a háziasszonyok tudják igazán, hogy mit is jelent elkészíteni, mennyi munkára és időre van szükség, míg a család asztalára kerül a csemege. Nos, számukra nagy segítség egy gyergyói vállalkozás új terméke, a házias ízű, fagyasztott és gyorsan tálalható szilvás gombóc.

Szalmakrumpli gyártásával és forgalmazásával kezdte, majd fagyasztott termékek importjával foglalkozott a gyergyószentmiklósi Egyed András, most pedig az országban egyedülálló vállalkozásba fogott: szilvásgombóc- és barátfüle-gyárat létesített. A fagyasztott szilvásgombócot ugyan nem Egyed András találta fel, és nem is ő gyártotta elsőként a világon, de az ő terméke mégis újnak számít. Az újdonság pedig az, hogy sok tekintetben visszatért a hagyományoshoz. Olyan gombócokat gyárt, amilyent az édesanyja is készít, azaz természetes alapanyagokból, mindenféle E-betűk, vagyis tartósítószerek, színezékek, tömegnövelők s hasonló, „műanyag” adalékok nélkül – mondta el a vállalkozó a gyergyószentmiklósi gombócgyár bemutatóján.

A terméksála egyelőre háromféle ízesítésű gombócot, illetve barátfülét, azaz derelyét tartalmaz, a legnépszerűbb a szilvásgombóc, de kelendő a tehéntúrós is, a gyerekek kedvence pedig a csokisgombóc – tudtuk meg a gyártási folyamatot nézve. Tervezik azonban hússal töltött gombóc készítését is.

A gombócgyártást fel kellett találni

Egyed András Kínában ismerte meg a töltelékes gombócok gépi gyártásának folyamatát, innen rendelte meg a nyolcvanezer euró értékű gépeket. Receptet viszont nem adtak hozzá a kínaiak, ezt és a gyártási technológiát ki kellett kísérletezni. „Gombócot géppel készíteni nem is olyan egyszerű” – magyarázza Egyed András. Hónapok munkájával sikerült elérni, hogy a tészta és a töltelék is megfelelő legyen, hogy szép gömbölyű és egyenletes gombócok kerüljenek ki a gyárból, a mélyfagyasztásra és innen az üzletekbe, majd az asztalokra.

„Amíg rájöttünk, hogy pontosan hány Celsius-fokon kell a tésztamasszának a gépbe kerülnie, hogy milyen liszt a legmegfelelőbb és más hasonló tudnivalókra, több ezer eurónyi alapanyag veszett kárba.” De megérte, hisz így olyan termék kerül ki a gombócgyárból, amilyent elképzeltek. Arra is rá kellett jönni, hogy a mi pityókánk nem az igazi a gépi gombócgyártáshoz, helyette keményítőmentessé tett krumplipehely a megfelelő. „Ezt sajnos, senki nem gyártja Erdélyben – ide a pityókatermő vidékre Szlovákiából kell importálni a krumplipelyhet, de ezt leszámítva minden alapanyag hazai” – mondja Egyed. A szilvát például Oroszhegyről és Besztercéről hozzák, a gyümölcs magtalanítva, megtisztítva és ledarálva kerül a gombócba. A gombócot -40 fokon mélyfagyasztják, majd -18 fokon tárolják, és szállítják üzleteknek, illetve vendéglőknek. A termékek félkilós és kilós kiszerelésben kerülnek a polcokra. Ez aztán tíz perc alatt tálalhatóvá válik.

Terjeszkedne a koronás jegesmedve

A Kendyks Prod gombócgyár 14 személynek ad munkát, akik keze alól naponta 400 kilónyi termék kerül ki, amely egyelőre Hargita és Maros megyében kapható. A koronás jegesmedvefejet ábrázoló logóval ellátott átlátszó tasakokba azonban hamarosan böjtös gombóc is kerül, amelyben semmiféle állati eredetű alapanyag nem lesz – ezzel a román vidékek háziasszonyait igyekeznek „megfogni”. A gyár kapacitása egyébként 1500 kiló naponta – egyelőre azonban nincs akkora kereslet a termékek iránt.”

A gyártásról és a forgalmazásról egy rövid filmrészlet a 16.40 perctől megtekinthető a Kárpát Expressz műsorában.
http://premier.mtv.hu/Rovatok/KarpatExpressz.aspx


Béer

Az eredeti cikk itt található:
http://www.szekelyhon.ro/hirek/gazdasag/uj-gyergyoi-termek-izletes-szilvasgomboc

TOP 5